ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-10-2016, ora 09:11

Romania risca o procedura de infringement din cauza modificarilor aduse Legii energiei in Parlament

Articol de Madalina Irimia
Comisia Europeana ar putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat modificarile aduse Legii energiei in Parlament sunt susceptibile ca ar afecta concurenta in piata, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei.

"Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere in privinta acestor modificari ale legislatiei. Exista si o scrisoare din partea Comisiei Europene, care arata ca prevederile sunt susceptibile ca ar afecta concurenta in piata, asa ca riscam declansarea unei proceduri de infringement. Nu vrem sa ajungem aici, dar este o decizie a Parlamentului", a spus Corina Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Energiei, potrivit Agerpres.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, 10 octombrie, reexaminarea, la cererea Presedintelui Romaniei, a Legii pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr.123/2012, potrivit unui comunicat de presa al Camerei.

Legislativul aprobase, in iunie, mai multe modificari la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice si gazelor naturale), printre care si faptul ca producatorii de energie pot incheia contracte intre ei pentru a-si forma propriul mix de electricitate. Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere in care afirma ca nu sustine adoptarea acestei legi, iar presedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare in Parlament pe 20 iulie, dupa ce a cerut si punctul de vedere al Consiliului Concurentei.

Potrivit lui Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, legea aprobata de Parlament ridica probleme legate de subventionarea energiei scumpe, dar si de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de catre Comisia Europeana. Mai exact, modificarile ar avantaja producatorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe baza de carbune, respectiv complexurile energetice Oltenia si Hunedoara.

Intoarsa in Parlament, legea a trecut in aceeasi forma de senat, in luna septembrie, iar, in camera decizionala, deputatii din Comisia de industrii au operat o singura modificare, insa nu la articolul care ridica probleme de concurenta.

"In urma examinarii cererii de reexaminare formulata de Presedintele Romaniei si a legii, a punctului de vedere primit de la Consiliul Concurentei, precum si a opiniilor exprimate de membrii comisiei, s-a constatat ca nu se introduc distorsiuni pe piata concurentiala, achizitia de energie electrica desfasurandu-se transparent, public, centralizat si nediscriminatoriu pe piata concurentiala, pe platformele administrate de societatea Comerciala "Operatorul Pietei de Energie Electrica" — s.A. Referitor la observatiile cu privire la rezerva de combustibil [modificarea art. 27 lit. f)], s-a hotarat introducerea mentiunii de "asigurare a sigurantei sistemului Energetic National", se arata in raportul Comisiei de industrii si servicii din data de 4 octombrie.

La inceputul lunii iulie, Iulian Iancu, presedintele Comisiei de industrii si servicii din Camera Deputatilor, declara ca modificarile aduse legii energiei nu confera un avantaj producatorilor mai scumpi, pe baza de carbune, ci corecteaza tratamentul discriminatoriu la care erau supusi acestia pana acum.

Modificarile la Legea energiei au fost initiate de un grup de parlamentari din Gorj si Dolj.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii