A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734941996.5174.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania, pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-02-2012, ora 08:55

Romania, pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor

Articol de Oana Barbosu

Consumam prea multe medicamente? Romania este pe ultimul loc in Europa la consumul de medicamente pe cap de locuitor, acesta fiind de patru ori mai mic decat media europeana. Asta inseamna fie ca suntem de patru ori mai sanatosi decat ceilalti europeni, fie ca suntem de patru ori mai prost tratati. Nicio data de incidenta a bolilor nu releva faptul ca suntem mai sanatosi, deci este clar ca pacientii romani iau putine medicamente, se arata pe BusinessMagazin.ro.

Pacientii romani nu pot beneficia de inovatia farmaceutica asa cum o fac ceilalti europeni, indiferent daca vorbim despre medicamente mai eficiente din punct de vedere al costului sau salvatoare de vieti. Mai mult, romanii platesc in medie peste 50% din pretul medicamentelor, pentru ca sistemul de compensare acopera prea putin. Acest procent este foarte mare in comparatie cu media europeana care este de 15%, adica romanii platesc mai mult pentru medicamente decat o fac alti pacienti din tari in care salariile si pensile sunt mult mai mari.

Se consuma prea multe medicamente scumpe? Raportul de consum medicamente originale - medicamente generice este unul din cele mai mici din Europa. Romania se afla deja pe unul din primele locuri in regiune, cu un consum de medicamente generice care se apropie de 70%.

Trebuie limitat si mai mult consumul de medicamente? Banii care merg spre medicamente reprezinta 24% din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. In acest segment s-au luat deja masuri importante de reducere si control al cheltuielilor: pret minim european, pret de referinta generic, termene de plata de peste 10 luni (1,3 miliarde EUR medicamente eliberate si neplatite), clawback impus numai producatorilor care acopera integral diferenta intre consum si buget, lungi liste de asteptare pentru medicamentele scumpe. Nu aceleasi masuri au fost luate si pentru restul de 76% din cheltuieli. Este putin probabil ca reducand si mai mult cheltuielile in segmental minoritar se poate salva bugetul global. Avem una din cele mai mari rate de internari in spital si asta nu e intamplator. Lipsa tratamentelor eficiente in ambulator determina de multe ori complicatii care sunt tratate mai scump in spital.

Medicii sunt influentati de producatori pentru a prescrie abuziv? Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si-a impus un cod de etica inca din anul 2006 si il actualizeaza in permanenta pentru a fi aliniat cu ultimile exigente europene in domeniu. Mai mult, ARPIM a cerut oficial adoptarea acestui cod de etica la nivelul intregii industrii. NU producatorii au subventionat excursii exotice. Astfel de situatii nu ar fi fost posibile daca acest cod s-ar fi generalizat la nivelul intregii industrii farmaceutice si daca autoritatile ar fi urmarit aplicarea lui.

Exista vreun control asupra consumului de medicamente? Da. Majoritatea medicamentelor scumpe din cadrul Programelor Nationale, dar si din alte liste de compensare, se elibereaza pacientilor numai dupa ce comisiile caselor de asigurari judetene sau CNAS verifica dosarele fiecarui pacient care a primit o prescriptie, si numai daca se respect protocoalele terapeutice. Mai mult, din ce in ce mai multe astfel de dosare sunt blocate. Tot mai putini pacienti primesc aprobarea pentru a-si incepe tratamentul.

Daca toate aceste se intampla deja, atunci ce mai trebuie facut pentru a creste accesul pacientilor la medicamente inovatoare? Este nevoie de un buget decent. Cu sub 4% din PIB, ultimul loc in Europa, sub jumatate din media europeana de 8,6%, nu se pot acoperi nici nevoile bazale in sanatate. Este nevoie de un sistem automatizat care sa previna fraudele si abuzurile. Este nevoie de un dialog real, bazat pe date reale, care sa stea la baza deciziilor politice care privesc sistemul de sanatate.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii