ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2014, ora 08:44

Romania ocupa un loc incredibil in topul consumului de bere. Ce inseamna „sa bei ca un roman”?

Articol de Madalina Irimia
Intr-un clasament publicat pe site-ul BBC News, care afirma ca a utilizat date colectate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania ocupa un uluitor loc 3 in lume in ceea ce priveste consumul de bere. Autorii articolului propun si un test care dezvaluie ce „nationalitate de bautor” are fiecare utilizator: bea ca un roman, ca un rus, ca un britanic s.a.m.d.?

Iata, conform unui articol publicat recent pe site-ul BBC, cum arata clasamentul primelor 5 tari din lume in ceea ce priveste consumul de bauturi alcoolice, la 4 categorii de bauturi: bere, vin, „tarii” si alte bauturi.

Conform clasamentului, Romania ocupa un surprinzator loc 3 la nivel mondial in ceea ce priveste consumul de bere , in vreme ce Republica Moldova ocupa locul intai la consumul de tarii.

Berea a fost definita ca fiind o bautura pe baza de malt, iar vin se refera numai la bautura alcoolica produsa din struguri. De aceea, orice alte bauturi alcoolizate produse din alte fructe decat strugurii, precum si din sorg, orez, mei, porumb si alte cereale, au fost incluse in categoria „alte bauturi”.

Se porneste de la premisa ca o halba de bere obisnuita, de 0,5 l, contine 5% alcool (in volum), ca vinul are, in mod tipic, un continut de alcool de 12% si este servit in pahare de 175 ml si ca bauturile alcoolice tari (cum sunt vodca sau rachiul) contin 40% alcool si sunt servite in portii de 25 ml.

Iata si clasamentul pe natiuni in ceea ce priveste consmul diferitelor tipuri de bauturi alcoolice.

Bere:

Namibia
Gabon
Romania
Lituania
Republica Ceha

Vin:

Portugalia
Franta
Andorra
Danemarca
Croatia

Bauturi alcoolice tari:

Moldova
Grenada
Belarus
Rusia
Kazahstan

Alte bauturi alcoolice:

Nigeria
Uganda
Rwanda
Coreea de Sud
Sierra Leone

„Calculatorul” care arata cu cine seamana fiecare utilizator in ceea ce priveste consumul de alcool foloseste date privind consumul mediu de alcool pur pe cap de locuitor, precum si consumul mediu (pe cap de locuitor) de diferite tipuri de bauturi alcoolice, pentru toata populatia cu varsta de peste 15 ani din fiecare tara. Datele, spun autorii, provin de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, care publica periodic informatii legate de consumul de bauturi alcoolice in tarile lumii, informatii bazate pe rapoartele comerciale si fiscale sau, in lipsa, pe date furnizate de companiile producatoare de bauturi alcoolice.

In afara de aceste date, OMS incearca sa cuantifice si informatiile legate de consumul neinregistrat in statisticile oficiale, de exemplu bauturi alcoolice preparate si consumate in gospodarie ori bauturi intrate in tara prin contrabanda. Volumul acestora este, conform rapoartelor OMS, mult mai mare decat al bauturilor incluse in statisticile oficiale; el este estimat prin studii pe esantioane reprezentative ori prin asa-numite „opinii ale unor specialisti” in domeniu.

Testul care arata „ce nationalitate de bautor ai” poate fi facut aici.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: bere, consum, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii