ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
18-12-2012, ora 03:31

Romania, lider in UE la cresterea costului orar al fortei de munca in sectorul non-business

Articol de Cristian Amariei

Costul orar al fortei de munca in sectorul non-business din Romania a inregistrat cea mai mare crestere din randul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), in al treilea trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate luni de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

In Romania, costul orar al fortei de munca in sectorul non-business a inregistrat o crestere de 9,6%, mult peste crestere de 1% inregistrata in Uniunea Europeana si cresterea de 0,9% inregistrata in zona euro.

Sectorul non-business este responsabil pentru aproximativ 30% din costurile cu mana de lucru pentru intreaga economie Acest sector cuprinde domeniile: administratie publica, securitate sociala, educatie, sanatate si alte activitati din domeniul serviciilor.

De asemenea, Romania ocupa locul al doilea in UE la cresterea costului total al fortei de munca in trimestrul III (7,2%), o crestere mai mare fiind inregistrata doar in Estonia (7,6%). Comparativ, in Uniunea Europeana costul orar al fortei de munca pentru intreaga economie a crescut cu 1,9%, iar in zona euro a crescut cu 2,0%.

Costul orar al muncii este reprezentat de salarii, de compensatii financiare si de cheltuielile nesalariale ale angajatorului.

Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica /INS/, costul orar al fortei de munca a crescut cu 4% in trimestrul trei 2012 fata de trimestrul anterior si cu 7,58% fata de acelasi trimestru al anului trecut. In forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare), costul orar al fortei de munca a inregistrat o rata de crestere de 3,70% fata de trimestrul precedent si de 7,16% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Sursa: AGERPRES

Foto: presaonline.com

     
Tag-uri: Romania, UE, cost, munca
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii