STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
22-10-2015, ora 16:12
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Romania are potentialul de a deveni un jucator important in productia cinematografica la nivel european
Articol de Madalina Irimia Romania ar putea deveni una dintre destinatiile preferate la nivel european pentru productia de film daca la nivel national s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografica similare celor aplicate in alte state membre UE din Europa Centrala si de Est, arata un studiu PwC Romania.
in prezent, cifra de afaceri anuala cumulata din industria de film din Romania este de aproximativ 53 de milioane de Euro, din care peste 80% a fost generata de productii straine turnate in Romania. Sectorul angajeaza direct intre 650 si 750 de persoane si plateste impozite de aproximativ 5 milioane de Euro anual la bugetul de stat.
De asemenea, sectorul are un efect de multiplicare semnificativ in ansamblul economiei, generand venituri suplimentare de 149 de milioane de Euro in sectoarele care deservesc industria cinematografica. Prin urmare, studiul PwC estimeaza impactul total al industriei cinematografice in Romania la aproximativ 200 de milioane de Euro, intre 1600 si 1800 de locuri de munca create si taxe si impozite platite de pana la 22 de milioane de Euro.
„Desi Romania beneficiaza de o infrastructura de film comparabila cu cea din pietele dezvoltate din Europa, de cineasti de valoare, recunoscuti si premiati la nivel international, si de destinatii de filmare foarte ofertante, ceea ce ne-a ajutat sa atragem cateva productii cu rezonanta la nivel international, industria de film in ansamblul ei este intr-o relativa stagnare in ultimii ani. Costurile totale pentru productia filmelor in Romania sunt competitive, dar diferenta fata de alte tari din regiune (estimata la 3-5%) nu este suficient de mare incat sa compenseze lipsa facilitatilor fiscale pe care majoritatea tarilor din regiune le ofera”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania, unul dintre autorii studiului.
Masurile de sprijin implementate de alte tari din regiune inca din momentul adoptarii Comunicarii privind Cinematografia din 2001 la nivelul UE au ajutat valoarea productiilor straine de film sa creasca rapid. De exemplu, in Cehia sectorul a atins valoarea de 260 milioane euro, iar in Ungaria sectorul a crescut de aproximativ 7-8 ori, atingand o valoare de 230 milioane de euro. Se estimeaza ca ajutorul pentru cinematografie acordat de toate statele membre ale Uniunii Europene este de pana la 3 miliarde de euro pe an.
„O schema de ajutor de stat, similara cu cea implementata cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea sustinuta a sectorului. Din estimarile noastre, industria productiei de film strain din Romania poate creste de pana la 7 ori, ajungand la o valoare de aproape 350 de milioane de euro si un impact total agregat de pana la 1,4 miliarde de euro, peste 5600 de locuri de munca si impozite si taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an. La acestea s-ar adauga si beneficii indirecte de promovare a tarii pe plan extern si de dezvoltare a turismului”, a adaugat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.
Daca s-ar aplica o astfel de schema de ajutor de stat, se estimeaza ca la bugetul de stat se vor genera venituri de pana la 4 ori mai mari decat suma acordata ca subventie si care este estimata a fi pana la 35 milioane euro pe an (platiti doar in cazul in care sunt atrase in Romania productii de film relevante si eligibile).
Sursa: capital.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email