A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737441536.7734.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Romania are nevoie de o imbunatatire a imaginii pentru a accesa imprumuturi externe ieftine
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-01-2013, ora 10:53

Romania are nevoie de o imbunatatire a imaginii pentru a accesa imprumuturi externe ieftine

Articol de Cristian Amariei

Romania trebuie sa isi imbunatateasca imaginea in fata investitorilor de pe pietele financiare internationale pentru ameliorarea perceptiei de risc de tara, reducerea CDS-ului (credit default swap) si accesarea unor imprumuturi externe mai ieftine, se arata in studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

'Romania trebuie sa vina rapid cu un set de proiecte economice majore credibile (privatizari de succes, constructia unor autostrazi, inclusiv in parteneriat public-privat, modernizarea unor aeroporturi, anuntarea unui mare investitor strain intr-un domeniu cu potential de export, semnarea unui contract cu un mare operator turistic european etc.), care sa abata atentia investitorilor de la mediul politic spre cel economic', se arata in document.

Potrivit studiului, la data de 4 octombrie 2012, Romania avea al 15-lea cel mai mare CDS, respectiv 285 de puncte de baza pentru cotatia la 5 ani, cea mai lichida de pe pietele financiare.

'Chiar daca tari precum Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Italia, Irlanda sau Dubai erau considerate de catre investitori mai riscante decat Romania in acel moment, exista spatiu suficient pentru imbunatatirea perceptiei de risc de tara. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa intensifice eforturile pentru includerea Romaniei intr-un indice al pietelor emergente dezvoltat de o mare banca de investitii din lume pentru facilitarea fluxurilor de capital in Romania si trecerea de la categoria frontier markets la emerging markets in ceea ce priveste plasamentele bursiere. Ponderea redusa a nerezidentilor in detinerile de obligatiuni de stat si certificate de depozit in lei emise de Ministerul Finantelor Publice (sub 10% din stocul total de instrumente de debit in lei in luna iulie 2012) lasa loc suficient pentru o crestere a prezentei nerezidentilor pe piata instrumentelor cu venit fix in lei, fara a pune in pericol stabilitatea financiara', informeaza CNP.

Studiul subliniaza ca Romania ar trebui sa creasca numarul road show-urilor de prezentare a tarii in principalele centre financiare ale lumii, precum Londra, New York, Frankfurt, pentru atenuarea ingrijorarilor cu privire la politicile economice urmate de tara.

'Schimbarile politice extrem de dese din ultimii ani, de multe ori impredictibile, alaturi de calendarul incarcat al alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale din urmatorii ani, determina a atitudine prudenta, de asteptare a investitorilor straini fata de Romania. O alta directie de actiune pentru imbunatatirea imaginii Romaniei in fata investitorilor de pe pietele financiare internationale si pentru dezvoltarea turismului de afaceri este includerea Romaniei pe harta organizarii de conferinte financiare internationale, cum ar fi conferintele Euromoney de tipul IIF sau Banca Mondiala. Gama larga de participanti (bancheri de investitii, bancheri centrali, reprezentanti ai fondurilor de pensii, societatilor de asigurari, burselor de marfuri, trezorieri din institutii nonfinanciare) ar da Romaniei o vizibilitate excelenta prin intermediul canalelor internationale de media. Exemplul Turciei unde in fiecare saptamana este organizat cel putin un eveniment international de business (promovat de o agentie nationala de promovare a Turciei ca hub regional) ar trebui urmat de autoritatile romane', precizeaza sursa citata.

Aceasta mai arata ca o alta directie de actiune pentru cresterea vizibilitatii Romaniei pe plan international este un plan concret de aderare pe termen lung la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pornind de la exemplul Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Ungariei.

'Facilitarea transferului de know-how spre guvernul Romaniei si punerea Romaniei sub o lupa mai corecta a analistilor internationali prin facilitarea accesului la baze de date macroeconomice se vor traduce in final printr-o crestere economica inteligenta, sustenabila si cu efecte benefice asupra unor categorii largi ale populatiei, conform agendei Europa 2020', mai arata 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei'.

Sursa: Agerpres

Foto: businessmagazin.ro

     
Tag-uri: imprumut, imagine, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii