ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
16-01-2014, ora 12:38

Romania a exportat mancare de peste PATRU MILIARDE DE EURO in doar zece luni

Articol de Cristian Amariei

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, spune ca balanta comerciala pe zona produselor agroalimentare a inregistrat un excedent de 182 de milioane de euro in primele zece luni ale anului trecut, comparativ cu un deficit de peste 500 de milioane de euro in perioada similara din 2012

'Am prezentat astazi in sedinta de Guvern si mai ales primului-ministru balanta comerciala in ceea ce priveste comertul pe care-l realizam in comertul cu produse agroalimentare. (...)Dincolo de dezbaterea politica sau de dezbaterea publica, cred ca e important pentru cetateni de subliniat faptul ca si in luna a 10-a din 2013 s-a continuat trendul pozitiv in ceea ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare. In primele 10 luni ale anului 2013 am inregistrat un excedent de 182 de milioane de euro, vorbesc in primul rand de valori, comparativ cu un deficit de 532 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2012', a declarat ministrul Agriculturii intr-un briefing de presa la finalul sedintei de Guvern.

Daniel Constantin a precizat ca se mentine trendul aratat de situatia pe primele noua luni ale lui 2013 privind balanta comerciala cu produse agroalimentare.

'Aceasta crestere, acest excedent, este mult mai mare dupa cea de-a 10-a luna. (...)In primul rand, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de patru miliarde de euro in primele 10 luni, cu 808 milioane de euro mai mult decat in perioada corespunzatoare din 2012, o crestere, asadar, cu 24%. Fata de perioada de referinta, exporturile cu tarile terte au crescut cu 74,2%', a afirmat Constantin.

Ministrul Agriculturii a mentionat apoi cateva din principalele produse exportate.

'In topul principalelor produse graul este pe primul loc cu un volum al exportului de 3,749 milioane de tone, dublu fata de aceeasi perioada a anului 2012, cu un volum si incasari de 778 de milioane de euro, fata de 382 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului 2012. Urmeaza porumbul, seminte de floarea soarelui si alte produse, tigari, orzul, semintele de rapita in valori ceva mai mici. Acestea sunt principalele date economice care cred ca dincolo de dezbateri intereseaza cel mai mult cetatenii', a mai declarat Daniel Constantin.

Sursa: capital.ro

Foto: qmagazine.ro

     
Tag-uri: mancare, export, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii