A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662419.9353.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Rise Project: Peste 100 de romani apar in documentele Panama Papers
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-05-2016, ora 10:05

Rise Project: Peste 100 de romani apar in documentele Panama Papers

Articol de Madalina Irimia
Peste 100 de cetateni romani apar in documentele scurse catre presa, celebrele Panama Papers, care contin date despre conturile detinute de bogatii lumii in paradisuri fiscale. Rise Project a publicat duminica o lista cu 63 de oameni de afaceri din Romania care au achizitionat societati offshore de la avocatii Mossack Fonseca.

Printre oamenii de afaceri care apar in lista publicata duminica de Rise Project se afla: Corneliu Iacobov — fost politician PSD si fost proprietar al rafinariei Rafo Onesti (un offshore), Gabriel Comanescu — CEO GSP (sase companii offshore), Mougel Regis Charles Claude — om de afaceri francez care a adus in Romania lanturile de magazine Cora si Auchan (un offshore), Ion Tiriac (un offshore), Robert Rosu — fondatorul casei de avocatura tuca, Zbarcea si Asociatii (un offshore), Ilie Busuioc — patronul Ocean Fish (un offshore), Ionut Costea — vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, dar si presedinte al EximBank (un offshore) etc.

"Documentele facute publice de John Doe si analizate de noi au scos la suprafata afaceri subterane care explica, astazi, evenimente din ultimii treizeci de ani. Astfel, am inteles mai bine legaturile din Romania dintre Tiriac si Klaus Mangold, important om de afaceri german, Remus Truica si Beny Steinmetz, unul dintre cei mai importanti afaceristi israelieni din lume, Elan Schwartzenberg si magnatul media Rupert Murdoch, Jean Claude Gandur si unul dintre cele mai importante zacaminte de aur din Romania", scriu jurnalistii Rise Project.

Ei subliniaza ca nu este ilegal sa infiintezi o firma in jurisdictii offshore opace ca Belize, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Samoa sau Isle of Man, iar acesta e motivul pentru care dezbaterea din jurul scandalului Panama Papers s-a purtat mai mult pe campul eticii, decat cel al dimensiunii sumelor ascunse cu ajutorul consultantilor Mossack Fonseca.

"Ca sa apreciem dimensiunea fenomenului, cercetatorii Fondului Monetar International sustin ca mai ales tarile in curs de dezvoltare sunt afectate de operatiunile din paradisurile fiscale, impactul in cazul lor fiind deseori calculat la aproape 2% din produsul intern brut. Adica, pierderi anuale de miliarde de dolari. si asta pentru ca marile corporatii internationale, unele cu bugete mai mari decat ale statelor respective, isi exporta profiturile in astfel de jurisdictii offshore, unde fiscalitatea este mai relaxata", explica jurnalistii Rise Project.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, la inceputul lunii trecute, ca un grup de lucru interdepartamental va verifica implicatiile fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica "Panama Papers". in activitatea acestui grup de lucru sunt implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.

Sefi de stat si alti politicieni de rang inalt, miliardari, celebritati, sportivi, dar si retele criminale se numara printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societati offshore inregistrate in 21 de paradisuri fiscale, reiesea, la inceputul lunii aprilie, dintr-o ancheta jurnalistica efectuata in comun de 107 institutii media care au reusit sa intre in posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societati panameze de consultanta, documente denumite acum generic 'Panama Papers'.

Ancheta, coordonata de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatie (ICIJ), este semnificativa nu doar prin numarul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci si prin faptul ca nume grele au fost vizate de aceste dezvaluiri.

In centrul acestei 'panze de paianjen' se afla societatea de avocatura Mossack Fonseca, specializata in consultanta pentru crearea companiilor offshore, societati ecran ce disimuleaza identitatea reala a proprietarilor lor.

Societatea Mossack Fonseca este inregistrata in Panama, tara considerata ca fiind unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei si o placa turnanta pentru spalarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude si activitati criminale.

Documentele din arhiva acestei societati panameze releva ca, incepand din anul 1977 si pana in 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entitati offshore in 21 de paradisuri fiscale pentru clienti proveniti din peste 200 de tari si teritorii.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii