A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673264.8897.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Reteta secreta a materialului „bois ciment” inventat de Henri Coanda, descifrata la Palatul Culturii din Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
27-04-2016, ora 11:24

Reteta secreta a materialului „bois ciment” inventat de Henri Coanda, descifrata la Palatul Culturii din Iasi

Articol de Cristian Amariei
La aproape un secol de la constructia sa, Palatul Culturii din Iasi continua sa isi pastreze secretele. Salile Palatului Culturii din Iasi, construit in primul sfert al secolului XX de marele arhitect Ion D. Berindei, sunt decorate cu bois ciment - un material care imita perfect lemnul de stejar atat ca forma, cat si culoare si ... sunet.

Istoricii, cercetatorii si constructorii au reusit sa descifreze in timpul ultimilor opt ani de lucrari de reparare si reconsolidare a Palatului Culturii o parte din "reteta" compozitiei acestui material unic in lume inventat de Henri Coanda pentru aceasta cladire simbol a Iasiului. Rezultatul poate fi admirat odata cu redeschiderea Palatului Culturii catre marele public, eveniment care a avut loc la inceputul acestei saptamani.

"De analiza s-a ocupat firma de proiectare, s-au folosit specialisti si laboratoare foarte bune, foarte profesioniste. S-a descifrat o parte din reteta, prin analize chimice, dar nu in intregime. Nu am mai avut italienii de la 1925 ca sa reproduca bois cimentul la aceeasi calitate. Oricum, rezultatele sunt remarcabile", spune istoricul Sorin Iftimi.

El precizeaza, cu o usoara umbra de tristete in glas, ca reteta descoperita de Henri Coanda in urma cu un veac pentru Palatul Justitiei, cunoscut in ultimii 60 de ani ca fiind Palatul Culturii, a fost pierduta de-a lungul timpului. De altfel, isi continua Sorin Iftimi istorisirea, in acest veac de existenta a Palatului Culturii a fost pierduta aproape toata documentatia aferenta constructiei cladirii.

Continuarea aici
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii