ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-05-2012, ora 16:24

Reteaua globala de servicii "telefonul copilului" sarbatoreste, joi, pentru al saselea an consecutiv, Ziua Internationala a Telefonului Copilului

Articol de Madalina Irimia

Serviciile „telefonul copilului” din intreaga lume atrag atentia asupra rolului crucial al acestora in domeniul protectiei drepturilor copilului. Ziua Internationala a Telefonului Copilului este guvernata in acest an de tema „rolul serviciilor telefonul copilului si al noilor tehnologii de comunicare in protejarea fetelor – victime ale abuzului si violentei”.

Anul trecut, copiii au accesat serviciile oferite de „telefonul copilului” in intreaga lume de mai mult de 28 de milioane de ori, conform datelor centralizate de Child Helpline International, organizatia internationala care reuneste toate serviciile telefonul copilului, in care Romania este reprezentata de Asociatia Telefonul Copilului.

La nivel global, peste 55% dintre apelurile preluate la telefonul copilului au venit din partea fetelor. Unul din cinci cazuri a fost identificat drept abuz sau violenta asupra copilului, iar mai mult de sase din zece cazuri au avut drept victime fete. Anul trecut, cele mai multe cazuri de victime - fete au fost inregistrate in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, unde opt din zece cazuri se refera la abuz si violenta asupra fetelor.

Ne dorim ca incepand de astazi toti copiii lumii sa se regaseasca in aceasta mare familie “TELEFONUL COPILULUI” prin intermediul website-ului www.116111.eu, pe care astazi il lansam alaturi de Child Helpline International. Promovam cu mandrie prin intermediul website-ul www.116111.eu nu numai organizatia noastra, ci si drapelul tarii noastre, precum si incontestabila capodopera “Coloana Infinitului” a celui mai mare sculptor modernist, Constantin Brancusi”, a declarat Catalina Florea, Director Executiv, Asociatia Telefonul Copilului / Deputy Regional Representative Europe Child Helpline International.

Website-ul www.116111.eu reuneste toate organizatiile Europene care furnizeaza serviciul 116 111 pentru protectia si promovarea drepturilor copilului si ale familiei.

In anul 2011, abuzul emotional a fost cea mai intalnita forma de abuz asupra copilului raportata pentru cazuri in care au fost implicate fete in Europa, Statele Unite ale Americii si in Caraibe – un procentaj de 66% se refera la fete, iar un procentaj de 34% se refera la baieti. In Africa, abuzul sexual a fost cea mai intalnita forma de abuz, iar in Orientul Mijlociu, Africa de Nord si in regiunea Asia Pacific, abuzul fizic a fost cea mai intalnita forma de abuz.

In Romania, din totalul copiilor care au contactat telefonul copilului si au fost implicati in cazuri de abuz, un procentaj de 60,22% au fost fete, iar 39,78% au fost baieti. In anul 2011, Asociatia Telefonul Copilului a raspuns la 116 111 unui numar de 168.159 apeluri. Principalele motive pentru care copiii apeleaza serviciul care le este dedicat, sunt nevoia de comunicare, abuz emotional, relatia parinte-copil, neintelegeri in familie, probleme sentimentale, singuratate, tristete, molestare fizica, neglijare, probleme educationale, exploatare prin munca, abuz sexual.

Exista o nevoie presanta pentru siguranta, confidentialitate si canale accesibile pentru copiii care cauta ajutor si indrumare.” - Marta Santos Pais, Reprezentantul Special al Natiunilor Unite (ONU) pentru probleme de violenta impotriva Copiilor.

Ziua Internationala a Telefonului Copilului coincide cu Ziua Internationala a Telecomunicatiilor, un eveniment anual coordonat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor, iar in stransa legatura cu aceasta, reteaua Child Helpline International si-a propus sa ajunga la cat mai multi copii. Serviciile „telefonul copilului” reprezinta de cele mai multe ori primul contact al unui copil cu orice serviciu de protectie a copilului, poarta catre o lume a sprijinului si a ajutorului de care copii si tineri din intreaga lume au nevoie.

116 111 este linia europeana de asistenta pentru copii, gestionata in Romania de Asociatia Telefonul Copilului si Romtelecom. Apelul catre 116 111 este oferit gratuit de Romtelecom si Cosmote.

Foto: ghimpele.ro

     
Tag-uri: telefon, copil, asociatie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii