A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735956738.2108.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Remedii rapide pentru intepaturi de tantari
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-07-2016, ora 09:29

Remedii rapide pentru intepaturi de tantari

Articol de Madalina Irimia
Intepaturile de tantar sunt inevitabile pe timpul verii, mai ales cand petrecem atat timp in natura. Intepaturile de tantari pot lasa in urma zone iritate, rosii si o senzatie de mancarime care pot sa-ti dea peste cap starea de bine.

Intepaturile sunt produse de femelele de tantar care se hranesc cu sange. Ca sa-l poata extrage, injecteza o cantitate mica de saliva, cu rol anticoagulant. Aceasta saliva provoaca mancarimi si durere - o proteina ce intra in compozitia ei ramane in piele si declanseaza o reactie a sistemului imunitar.

Oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga ce anume ii face pe unii oameni mai atragatori pentru tantari. Se pare ca tantarii sunt ghidati si de simtul mirosului, iar acesta se datoreaza in mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastra. Flora si fauna de pe pielea noastra miros apetisant pentru tantari, iar acestea se dezvolta atunci cand transpiram sau cand petrecem o perioada lunga de timp in aer liber. S-a observat ca tantarii prefera sangele de grupa 0. In plus, tantarii prefera barbatii in locul femeilor si persoanele supraponderale in locul celor slabe.

Daca te numeri printre persoanele “preferate” de tantari, iata 7 remedii naturale care te pot ajuta sa ameliorezi intepaturile.

Cum se trateaza intepaturile de tantari

Pentru ajutor imediat, incearca o crema cu efect antihistaminic pentru a ameliora durerea locala si calmeaza reactiile organismului. Pe cat posibil, locul cu probleme trebuie pastrat curat ca sa nu apara infectiile si ar fi bine sa nu te scarpini, chiar daca mancarimile sunt puternice. Pentru a le calma se poate folosi un unguent cu hidrocortizon sau un alt unguent cu efect antipruriginos.

Daca nu aveti la dispozitie aceste medicamente, dermatologul Jessica Wu recomanda aplicarea unui pliculet de ceai verde rece peste intepatura. Pliculetul rece amelioreaza senzatia de mancarime, iar compusii din ceai verde ajuta cu inflamatia. Pliculetele de ceai vor ajuta la reducerea inflamatiei si vor actiona ca astringent, eliminand fluidele din zona intepata. O alta optiune ar fi cataplasmele cu fulgi de ovaz.

Remedii naturiste pentru intepaturile de tantari

Aloe Vera

Aloe vera este cunoscuta pentru efectele sale in calmarea si vindecarea diverselor probleme ale pielii. Planta are propietati antiinflamatorii si poate calma senzatia de mancarimea cauzata de intepaturile de tantari. Poti apela la un gel natural pe baza de aloe vera. Este recomandat sa fie tinut in frigider pana cand se raceste. Poti folosi si sucul natural obtinut prin zdrobirea unei frunze de aloe vera. Aloe vera va grabi vindecarea.

Busuioc

Busuiocul amelioreaza senzatia de mancarime. Zdrobeste cateva frunze de busuioc si aplica-le pe zona afectata. Acesta are propietati antiinflamatorii si poate calma intepaturile de tantar. Busuiocul contine camfor si timol, 2 compusi care alina senzatia de mancarime. in plus, busuiocul este cunoscut pentru faptul ca tine deoparte tantarii.

Otet

Datorita aciditatii sale, otetul reprezinta o solutie eficienta in calmarea mancarimilor cauzate de intepaturile de tantari. Cea mai buna alegere este otetul de mere deoarece acesta este mai putin acid si nu afecteaza pH-ul natural al pielii. Poti dilua otetul cu apa si aplica aceasta solutie pe intepaturi. Poti adauga 2-3 cani de otet si in apa de baie.

Cum tii tantarii la distanta

Ulei esential de eucalipt

Folosit inca din 1940, uleiul esential de eucalipt este una dintre cele mai des folosite solutii anti-tantari. Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din SUA a aprobat uleiul esential de eucalipt ca remediu anti-tantari. Un studiu recept a aratat ca un mix care continea 32% ulei de eucalipt a oferit protectie in proportie de 95% impotriva tantarilor timp de 3 ore.

Persoanele cu pielea sensibila trebuie sa fie atente. Nu se recomanda aplicarea uleiului direct pe piele, ci dupa ce l-ati diluat cu apa sau a fost combinat cu alte uleiuri vegetale precum cel de migdale sau de jojoba. Aplicat direct pe piele poate provoca senzatia de arsura. iti poti crea propriul mix cu o parte de ulei de eucalipt la 10 parti ulei de floarea soarelui sau de alune de padure.
Cercetatorii de la Universitatea din Florida sunt de parere ca aceste solutii nu ar trebui folosite in cazul copiilor sub varsta de 3 ani.

Lavanda

Florile de lavanda produc un ulei care poate tine tantarii la distanta. Chiar si un simplu buchet de lavanda asezat pe noptiera poate fi de ajutor. Poti folosi si uleiul esential de lavanda pentru a ameliora senztia de mancarime. Lavanda are propietati antiseptice si analgezice.

Ulei de cimbru

Uleiul de cimbru este unul dintre cele mai eficiente moduri de a tine tantarii la distanta. Poti combina patru picaturi de ulei de cimbru la cate o lingurita de ulei (de masline sau de jojoba). Ca spray, poti amesteca ulei de cimbru cu apa.

Inconjoara-te de plante care nu le plac tantarilor: lamaita, lavanda, cimbrul, galbenelele, rozmarinul, busuiocul. Planteaza-le in gradina sau asaza cateva ghivece in balcon.

Iarba matei

Iarba matei este extrem de eficienta in lupa impotriva tantarilor. Nepeta parnassica face parte din familia mentei, de asemenea de ajutor impotriva tantarilor. Studii recente arata ca uleiul din aceasta planta poate tine tantarii la distanta cu succes 2-3 ore. Mai mult, cercetatorii de la Universitatea din Iowa au aratat ca iarba matei este de 10 ori mai eficienta decat produse anti-tantari existente pe piata.

Aceste remedii sunt eficiente si daca sunteti intepati de alte tipuri de insecte, mai putin cele cauzate de viespi, deoarece veninnul acestora poate crea o reactie mai violenta.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii