STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
05-02-2016, ora 10:39
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Regula celor 5 secunde este adevarata, potrivit inginerilor de la NASA
Articol de Madalina Irimia Exista multe mituri despre mancare, iar unul dintre ele este celebra regula a celor cinci secunde, in care, teoretic, poti ridica bucati de a mancare care ti-au cazut pe jos si le poti consuma. Regula aceasta chiar este adevarata, potrivit inginerilor de la NASA.
Cei 87% dintre oamenii care au recunoscut ca ar consuma fara probleme mancare dupa ce a cazut pe jos, vor fi incatati sa afle ca exista explicatii stiintifice legitime care stau la baza regulei, desi exista cateva conditii.
Doi ingineri de la NASA, Mark Rober si Mike Meacham, au explicat ca nivelul de umiditate din mancare si suprafata pe care o scapi sunt doi factori majori in privinta numarului de bacterii transferate catre bucatile de mancare.
Regula celor 5 secunde ar trebui redenumita de fapt regula celor 30 de secunde in functie de continutul de umiditate si suprafata. In medie, bacteriile se misca cu o viteza de 0,00045 mile pe ora, de 67 de ori mai incet decat un melc de gradina. Totusi, in momentul in care bucati de mancare cad pe jos anumite particule din bacterii intra in contact imediat cu ele, explica inginerii NASA.
Acestia au descoperit ca alimentele cu un continut ridicat de umiditate lasate pe podea mai mult de 30 de secunde intra in contact cu de 10 ori mai multe bacterii fata de alimentele ridicate la 3 secunde dupa ce au fost scapate.
E.coli, Salmonella si Listeria sunt mai frecvente in medii umede. Ele absorb apa pentru nutrientii de care au nevoie pentru a creste si a se multiplica.
Mai mult, suprafata pe care scapi mancarea are si ea un impact semnificativ. De exemplu, covoarele transfera mai putine bacterii decat linoleumul,deoarece bucatile de mancare intra in contact cu o suprafata mai mica. Asadar, regula celor cinci secunde este adevarata, concluzioneaza inginerii NASA, cel putin in cea mai mare parte.
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email