ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-10-2014, ora 08:27

Recolta de porumb in 2014: Productie mai buna, dar preturi derizorii

Articol de Cristian Amariei
In plina campanie de recoltare a porumbului, fermierii anunta o productie mai buna decat anul trecut, dar sunt nemultumiti de preturile care au coborat sub 0,50 de lei pe kilogram.

In plin proces de recoltare a porumbului, cei mai multi agricultori sunt incantati de productia care a ajuns chiar si la 10 tone la hectar in unele zone din Romania, insa sunt nemultumiti de preturile practicate de traderi, care nu depasesc 0,50 de lei per kilogram.

Chiar daca la nivelul tarii suprafata recoltata nu este mai mare de 40% din totalul celei cultivate, fermierii au reusit sa-si faca o impresie despre productie. Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania si expertul Romaniei pe cereale si plante oleaginoase la Bruxelles, ne-a spus ca productia de porumb din acest an e mai mare cu 20% fata de cea din 2013. Chiar si in aceste conditii, in opinia omului de afaceri stefan Poienaru, acest rezultat ar fi putut creste cu 30% daca am fi dispus de irigatii si de tehnologii corespunzatoare. Pana acum, s-a recoltat cel mai mult din zona de sud, unde fermierii au obtinut intre 3,5 si 9 tone la hectar, dar o situatie mai clara vom vedea dupa finalizarea campaniei de recoltare, adica dupa data de 1 noiembrie.

In Ialomita, productia de porumb arata bine pentru fermieri. „Am recoltat zece tone la hectar. Pana acum, am adunat porumbul de pe o suprafata de 700 de hectare si mai avem de recoltat de pe alte 200“, ne-a spus Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli de Cereale si Plante Tehnice Ialomita. in acest judet, doar jumatate din suprafata cultivata de porumb a fost recoltata.

La nivelul judetului Mehedinti, recoltele care nu au fost atinse de grindina au toate sansele sa ajunga la o productie de porumb de circa zece tone pe hectar, insa in zonele afectate recolta ajunge doar la sase tone pe hectar“, a explicat Cornel Stroescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli din Mehedinti. Stroescu are 180 de hectare cultivate cu porumb, dar nu a reusit sa recolteze nimic, deoarece exista umiditate si spera sa inceapa procesul de recoltare in urmatoarea saptamana.

Preturi mai mici ca in 2013

In timp ce productia se anunta mai buna decat in 2013, nu se poate spune acelasi lucru si despre preturi. Daca anul trecut costurile cerealelor erau la un nivel scazut, de 50-60 de bani/kilogram, in acest an, preturile au scazut la 45-50 de bani.

In judetul Teleorman, circa 20% din suprafata cultivata cu porumb a fost recoltata si s-au adunat in medie 6-7 tone la hectar. Pretul, de circa 40-50 de bani/kilogram, e considerat „derizoriu“ de Ion Manaila, presedintele Asociatiei de Marketing si Consultanta Agricola „ASOMAR“ Teleorman. „In acest an, productia la grau si orz a fost mai mica cu 20% fata de anul trecut, dar ne asteptam ca recolta de porumb sa fie mai mare cu 20%, comparativ cu 2013“, spune Manaila.

Potrivit statisticilor, in 2013, Romania s-a clasat pe locul al doilea in ceea ce priveste productia de porumb. insa, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, sustine ca suntem pe locul doi la suprafata cultivata cu porumb. „Daca am lua in calcul preturile foarte mici si am analiza cat de profitabile sunt recoltele din acest an, am constata ca Romania este pe ultimul loc“, spune Baciu.

Integral pe capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii