STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
09-03-2016, ora 12:24
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Reactie chimica SURPRINZATOARE. Ce se intampla daca adaugi sare topita in apa. Nu incercati asta acasa! FOTO+VIDEO
Articol de Madalina Irimia Canalul de youtube TheBackyardScientist a incarcat un video in care a fost filmat momentul in care se toarna sare topita in apa. Urmarea este ca rezervoarul umplut cu apa pur si simplu explodeaza.
Urmariti clipul video de mai jos si veti puteti vedea reactia incetinita pana la 5.000 de cadre pe secunda.
Ce se intampla din punct e vedere stiintific, insa, avand in vedere ca sarea + apa este o combinatie destul de inocenta, aparent? TheBackyardScientist a lansat acest teaser in speranta de a-si da seama ce se intampla, iar pe Reddit a fost initiata o adevarata dezbatere in scopul obtinerii raspunsurilor.
"A trebuit sa incerc acest lucru pentru mine. Am fost extrem de curios de ce a explodat. Din perspectiva fizica, apa sarata nu trebuie sa vina in contact cu apa simpla, datorita efectului numit efectul Leidenfrost", explica titularul canalului TheBackyardScientist pe Reddit.
Acest efect apare atunci cand un lichid intra in contact cu o substanta mult mai fierbinte decat punctul sau de fierbere si formeaza un strat izolator de vapori. Acest lucru se intampla si cu aluminiul topit, pe care TheBackyardScientist il toarna in mod regulat in apa, pentru a face tot felul de experimente frumoase si fara explozii.
Unele metale, cum ar fi staniul, provoaca explozii mici, dar asta pentru ca punctul lor de topire este atat de scazut (231,9 grade Celsius). Pe cand, sarea se topeste la aproximativ 800 de grade Celsius, aproape cu 200 de grade mai mult decat aluminiul, ceea ce inseamna ca ar trebui sa fie suficient de fierbinte pentru a declansa efectul Leidenfrost.
"In filmarile incetinite putem vedea cum sarea topita, atunci cand a fost turnata in apa, formeaza instantaneu un strat de abur in jurul sau. Acesta opreste de la racire cea mai mare parte a sarii, prin efectul Leidenfrost. Stratul de abur devine rapid supraincalzit, provocand o crestere mare si aproape instantanee a presiunii. La suprafata apei, acest abur de inalta presiune poate scapa usor. Dar, pentru ca sarea topita se scufunda mai adanc, aburul aflat sub presiune este limitat de apa din jurul ei. Acest lucru face ca presiunea sa creasca si mai mult si mai repede, pana cand vasul explodeaza", explica cei din comunitatea Reddit.
Nu incercati acest experiment acasa!
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email