ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-09-2016, ora 10:01

Rasturnare de situatie pe piata muncii: salariile de start in supermarketuri, la bataie cu cele din banci

Articol de Cristian Amariei
Un tanar licentiat aflat la primul job primeste 1.300 de lei net pe luna ca sa lucreze intr-o banca si 1.500 de lei net ca sa se angajeze intr-un supermarket.

Ofertele salariale pen­tru tinerii absol­venti de facultate care se an­­­gajeaza pe o po­zitie de entry-level variaza intre 1.300 si 2.500 de lei net pe luna, in functie de sectorul de acti­vitate in ca­re activeaza angaja­to­rul, arata re­zul­tatele studiului salarial si de be­neficii PayWell realizat de fir­ma de au­dit si consultanta fiscala PwC Romania.

Astfel, un proaspat licentiat obtine la pri­mul loc de munca un pachet salarial de 1.300 de lei net pe luna daca se angajeaza intr-o banca, 1.500 de lei net pe luna daca lucreaza in retail, 1.700 de lei net daca opteaza pentru sectorul productiei industria­le sau al bunurilor de larg consum si 2.500 de lei net pe luna daca se anga­jeaza la o companie farmaceutica.

Angajatii aflati la prima experienta profesionala care lucreaza in banci au ajuns astfel sa fie mai prost remunerati decat cei din supermarketuri, avand in vedere ca bancile recruteaza in general tineri care sa lucreze in sucursale (unde se ocupa de operatiuni clientela), call center sau activitati de back office. Fiind foarte standardizate, aceste joburi nu au o greutate foarte mare pentru cei care fac politicile salariale din banci, spun specialistii. La randul lor, tinerii absolventi de facultate nu sunt dispusi sa-si petreaca prea multi ani din cariera pe salarii atat de mici.

„Salariile pentru tinerii care se angajeaza in banci sunt foarte mici, apropiate de nivelul minim. Cand m-am angajat in banca, in 2011, am primit un salariu net de 800 de lei, dupa 6 luni a crescut la 1.000 de lei net si dupa un an si jumatate la 1.200 de lei net. Multi colegi de-ai mei au plecat din banca si s-au angajat la companii din alte domenii de activitate din cauza salariilor mici. Eu am ramas in sectorul serviciilor financiare, la o institutie financiara nebancara“, a spus Lucian B., 27 de ani, absolvent al Facultatii de comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

In schimb, cei care se angajeaza intr-un supermarket pot primi salarii mai mari pentru ca iau de regula functii de manager de maga­zi­ne, responsabilitatea este mai mare si salariile pe masura.

Nici perspectivele de cresteri salariale pentru tineri, dar nici pentru angajatii din banci nu sunt atat de bune.

Potrivit studiului PayWell, salariile angajatilor din mediul privat au crescut in medie cu 3,7% in 2016, sub nivelul de 4,1% inregistrat in 2015 si de aproape patru ori mai putin fata de cresterea de 13,5% inregistrata in urma cu opt ani.

Pe sectoare, cele mai mici cresteri salariale s-au facut in banci, unde angajatii au primit o crestere salariala de doar 2,6% anul acesta. Spre comparatie, in 2008, bancherii au primit, in medie, cate 13% in plus la salarii.

Studiul PayWell a analizat nivelurile salariale si politicile de remunerare a 133 de companii din cinci sectoare economice diferite (sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, sectorul farmaceutic si cel al productiei industriale).

Sursa: zf.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii