A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735960447.7778.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Raspunsul Rusiei la sistemul antiracheta din Romania - un nou submarin nuclear?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-11-2015, ora 09:33

Raspunsul Rusiei la sistemul antiracheta din Romania - un nou submarin nuclear?

Articol de Madalina Irimia
Rusia intentioneaza sa construiasca un submarin fara echipaj dotat cu rachete nucleare, in cadrul masurilor de contracarare a sistemelor antiracheta instalate de NATO in Romania si Polonia, arata documente militare ruse obtinute de presa.

Potrivit unui document discutat zilele trecute la o reuniune militara la care a fost prezent inclusiv presedintele Vladimir Putin, armata rusa lucreaza la Sistemul oceanic multirol Status-6, arata Business Insider.

Proiectul consta in construirea unui submarin fara echipaj care sa poata efectua bombardamente nucleare in zone de coasta.

"Sistemul va avea rolul de a distruge componente importante ale inamicilor in zone de coasta, generand daune inacceptabile pe teritoriul unei tari prin crearea unor zone de contaminare radioactiva care sa faca imposibile pe termen lung activitati militare, economice sau de alt gen", precizeaza documentul postat pe un blog al armatei ruse.

Submarinul teleghidat, la care armata rusa lucreaza de trei ani, ar urma sa aiba o autonomie de pana la 10.000 de kilometri si va putea naviga la adancimi de pana la 1.000 de metri, apropiindu-se de coastele inamicilor Rusiei.

Potrivit analistului Bill Gertz, de la The Washington Free Beacon, Pentagonul este la curent cu planurile Rusiei de a dezvolta un submersibil teleghidat care sa poata efectua atacuri nucleare. Un astfel de submarin poate distruge porturi inamice in cazul unui razboi, reusind sa evite sistemul antiracheta NATO, care va contracara dispozitive balistice aeriene.

Insa este posibil ca proiectul sa nu fie intr-un stadiu foarte avansat, astfel ca informatiile aparute sa aiba scop propagandist, noteaza Business Insider.

Cert este ca presedintele Vladimir Putin a avertizat marti ca Rusia va consolida capacitatile nucleare strategice ca reactie la sistemele antiracheta instalate de Statele Unite in Europa de Est, precizand ca armata rusa a dezvoltat armament care poate distruge orice instalatie antibalistica. "Rusia va lua masuri de retorsiune in sensul consolidarii capacitatilor fortelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antiracheta. Am spus de la inceput ca vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricaror instalatii antibalistice", a declarat Vladimir Putin. "In ultimii trei ani, companiile militare ruse au dezvoltat si au testat cu succes mai multe sisteme avansate capabile sa indeplineasca sarcini intr-un mediu antibalistic evoluat. Fortele armate ruse au inceput sa primeasca aceste sisteme de anul acesta", a subliniat Putin.

Potrivit liderului rus, pretextele conform carora sistemele antiracheta din Europa de Est ar viza amenintarile balistice din partea Iranului si Coreei de Nord ascund adevaratele intentii ale Statelor Unite, de a dobandi superioritate militara. "Adevaratul scop este neutralizarea potentialului nuclear al altor state, inclusiv al Rusiei si al aliatilor ei", a subliniat Vladimir Putin.

La sfarsitul lunii octombrie, Vladimir Putin atragea atentia ca extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, exprimand preocupare ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse si evocand un scenariu "foarte periculos". Rusia a avertizat ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze "responsabilitatea" montarii acestor sisteme si sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu". Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. - Aegis, conform terminologiei NATO) "risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale", declara recent Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. "Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare", a acuzat oficialul rus. "Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu", adauga Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). In martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia.

Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF). Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii