ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-02-2016, ora 10:26

Raportul serviciilor secrete americane despre AMENINTAREA de la granita Romaniei

Articol de Cristian Amariei
Raportul anual privind evaluarea amenintarilor globale, al Comunitatii Nationale de Informatii din SUA, care aduna la un loc toate serviciile secrete americane, arata ca in 2016 Rusia va continua sa provoace temeri la periferia sa, inclusiv printre tari membre NATO, prin modul in care isi foloseste fortele militare si paramilitare in Ucraina.

Rusia, in ciuda problemelor economice care vor continua in 2016, va duce mai departe strategia sa de a folosi conflictul din Siria sau influenta pe care o are in vecinatatea apropiata, pentru a-si promova statutul de mare putere si a iesi din izolarea internationala. Serviciile secrete americane mentioneaza separat si Republica Moldova in raportul lor public, aratand ca turbulentele vor continua in 2016.

Raportul anual al Comunitatii Nationale de Informatii din SUA, privind evaluarea amenintarilor globale, abordeaza fiecare regiune in parte si vorbeste despre provocarile de securitate din 2016. In ce priveste Rusia, analistii serviciilor americane arata ca ea va continua sa tina in sah si in 2016, prin modul in care isi exercita puterea in regiune, tarile aflate la periferia sa, inclusiv aliatii NATO. In aceasta categorie intra si Romania, chiar daca nu este mentionata explicit in raport. De asemenea, raportul vorbeste despre situatia Republicii Moldova, pentru care anul 2016 va fi unul marcat de turbulente.

Dorinta Rusiei de a-si folosi in mod deschis fortele militare si paramilitare intr-un stat vecin continua sa provoace temeri in statele aflate la periferia Rusiei, inclusiv printre aliatii NATO. Nivelurile de violenta din estul Ucrainei au scazut, dar obiectivele Moscovei in Ucraina – sa mentina o influenta pe termen lung asupra Kievului si sa ingreuneze incercarile Ucrainei de a se integra in institutiile occidentale – vor ramane probabil neschimbate in 2016”, arata raportul prezentat in aceasta saptamana in fata Senatului american de James Clapper, directorul Comunitatii Nationale de Informatii.

De asemenea, Rusia va continua sa foloseasca conflictul din Siria si apelurile la cooperare impotriva Statului Islamic, pentru „a promova statutul de mare putere al Rusiei si a pune capat izolarii internationale”, mai arata raportul, care sustine ca rusii au intervenit in Siria, in sprijinul lui Bashar al Assad, din cauza ingrijorarilor fata de Statul Islamic si alti extremisti.

„Interventia militara a Moscovei in Siria marcheaza prima folosire semnificativa a fortei de lupta expeditionara in afara spatiului post-sovietic, in ultimii zeci de ani. Interventia sa subliniaza atat imbunatatirile in desfasurare si substantiale ale capabilitatilor armatei rusesti, cat si increderea Kremlinului de a le folosi ca pe un instrument de promovare a scopurilor de politica externa. In ciuda dificultatilor economice, Moscova ramane angajata in modernizarea armatei sale”, arata raportul.

„In ciuda incetinirii economice, Kremlinul ramane inclinat spre adoptarea unei politici externe increzatoare in 2016”, mai arata raportul, despre Rusia, dand exemplu eforturile sale de a-si mentine influenta in Eurasia, a preveni schimbarile de regim in fostele republici sovietice si a forta statele vecine catre integrarea in Uniunea Eurasiatica.

De asemenea, Rusia va continua sa duca razboiul informational la un nou nivel, „lucrand la atatarea sentimentelor anti-americane si anti-occidentale atat in Rusia, cat si in lume. Moscova va continua sa publice informatii false si inselatoare in efortul de a discredita Occidentul, de a amesteca sau distorsiona evenimentele care ameninta imaginea Rusiei, de a submina consensul asupra Rusiei si de a apara rolul Rusiei ca putere globala responsabila si indispensabila”.

Moldova: turbulentele continua in 2016

Partea publica a raportului abordeaza si trei republici ex-sovietice din vecinatatea Romaniei – Moldova, Ucraina si Belarus.

„Moldova are in fata un an turbulent in 2016. Nemultumirea populara fata de coruptia guvernului si de proasta guvernare continua sa reverbereze, dupa un scandal bancar care a aprins proteste publice masive, iar lupta politica a provocat caderea unui guvern de coalitie intre partide pro-europene, in octombrie 2015. Revolta este probabil sa continue. Regiunea separatista pro-rusa (Transnistria – n.r.) are si ea greutati economice si va ramane dependenta de sprijinul rusesc”, arata raportul.

In Ucraina, implementarea acordului de pace de la Minsk va continua in 2016, insa va face progrese incete si dificile, dat fiind faptul ca violentele de la marginea zonelor controlate de separatisti continua, considera analistii serviciilor secrete din SUA. „Ucraina a facut progrese in eforturile de reforma si face pasi pentru a-si intari legaturile cu institutiile occidentale. Ucraina va continua sa se confrunte cu provocari serioase, totusi, inclusiv cu progresele in reforme-cheie si adoptarea unor modificari ale Constitutiei – cerute in acordul de la Minsk, pentru a scadea autoritatea politica si fiscala asupra regiunilor (separatiste – n.r.)”.

Europa, prinsa in criza economica, a migratiei si a terorismului

Guvernele europene se vor confrunta cu provocari continue politice, economice si de securitatem derivate din migratia in masa catre Europa, de amenintarile teroriste, de o Rusie mai agresiva si de recuperarea economica inceata. Disensiunile intre liderii natiunilor cu privire la cum sa abordeze aceste provocari erodeaza sprijinul pentru o integrare mai profunda in UE si vor intari sprijinul pentru liderii populisti, care favorizeaza prerogativele nationale fata de strategiile de remediere pan-europene”, arata raportul american, care subliniaza ca asteptarile Comisiei Europene sunt de 1,5 milioane de imigranti in 2016.

„Cresterea economica a Europei, pe care UE o prognozeaza ca fiind moderata, ar putea sa esueze, daca economiile de piata incetinesc si mai mult, ceea ce ar scadea cererea de exporturi europene. UE continua sa se lupte sa scape de efectele extinse ale recesiunii, cu griji pentru somajul ridicat, cerere slaba si productivitate incetinita. Grecia ramane o ingrijorare pentru UE”, mai arata raportul.

Siria: regimul Assad va recastiga teren cu sprijinul Rusiei

„Consideram ca sprijinul strain va permite Damascului sa aiba victorii in cateva regiuni cheie, impotriva opozitiei, si sa evite alte pierderi, dar nu va reusi sa modifice fundamental teatrul de lupta. Implicarea crescuta a Rusiei, mai ales bombardamentele aeriene, vor ajuta probabil la recastigarea de catre regim a unor terenuri cheie in regiuni prioritare din vestul Siriei, cum ar fi Aleppo si pe coasta, unde a suferit pierderi in fata opozitiei, in vara anului 2015”, arata raportul american.

Totusi, lipsa de personal a regimului Assad nu-I va permite sa atinga obiective strategice pe campul de lupta. „Regimul inca duce lipsa de personal, necesar pentru a captura si a mentine regiuni cheie si pentru a invinge strategic opozitia si Statul Islamic. Damascul se bazeaza tot mai mult pe militii, rezervisti si sprijin strain – precum Iran sau Hezbollah-ul libanez – pentru a genera forta de lupta”.

Americanii considera de asemenea ca negocierile de pace demarate sub egida ONU, la inceputul lunii februarie, nu vor avea mare efect, daca nu sunt insotite de un acord de incetare a focului.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii