ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-01-2012, ora 10:16

Raportul anual al HRW: Romania, mentionata in legatura cu dosarul inchisorilor secrete ale CIA

Articol de Oana Barbosu

Romania este mentionata in raportul Human Rights Watch (HRW) din 2012, dat publicitatii duminica, printre tarile care nu au elucidat eventuala lor participare la programul centrelor secrete de detentie ale CIA din estul Europei, alaturi de Lituania si Polonia. De asemenea, raportul face referire la violentele rasiste si xenofobe impotriva romilor in mai multe tari ale UE, relateaza AGERPRES.

Potrivit raportului publicat pe site-ul organizatiei, s-au facut putine progrese spre elucidarea eventualei complicitati a unor guverne europene cu programul american de detentie si tortura a unor presupusi teroristi in centre secrete. Lituania si-a oprit investigatia, o ancheta similara in Polonia a inregistrat progrese reduse, in timp ce autoritatile romane au negat in mod repetat o astfel de implicare, in ciuda unor dovezi vehiculate de presa, care a identificat locul in care s-ar fi aflat un fost centru de detentie secreta al CIA la Bucuresti.

Human Rights Watch a descoperit tendinte preocupante in materie de drepturile omului in regiunea Uniunii Europene, subliniind mai ales evenimentele din noua state membre in domeniul imigratiei si azilului, discriminarii si intolerantei in materie de politica antiterorista.

"Tristul adevar este ca guvernele din UE, mult prea frecvent ignora drepturile in casa lor cand sunt inconveniente, mai ales cand este vorba de grupuri vulnerabile, precum minoritatile sau imigrantii, si nesocotesc criticile sau abuzurile”, a declarat Benjamin Ward, director adjunct pentru Europa si Asia Central al Human Rights Watch.

Desi ideea unei crize a drepturilor omului in Europa poate parea exagerata, o examinare mai atenta releva tendinte ingrijoratoare, noteaza Human Rights Watch. Intre noutati semnaleaza: erodarea drepturilor omului in baza politicii de lupta impotriva terorismului; intoleranta tot mai mare si politicile abuzive fata minoritati si imigranti; ascensiunea partidelor extremiste populiste si influenta lor in politica; diminuarea eficientei institutiilor si instrumentelor care protejeaza drepturile omului.

Comisia Europeana nu si-a indeplinit datoria de a lupta energic impotriva masurilor care incalcau sau violau Carta Drepturilor Fundamentale si alte legi ale UE. A acceptat controversatele amendamente ale Constitutiei privind mass-media din Ungaria, a abandonat procedura impotriva Frantei ca urmare a expulzarii romilor veniti din Europa de Est si a suspendat o procedura impotriva Greciei, desi aceasta tara a facut putin pentru reformarea unui sistem de azil profund viciat si degradant.

Avansul spre un sistem comun de azil ramane lent. Focalizarea UE s-a facut mai mult pe controlul imigratiei decat pe accesul la protectie a celor care aveau nevoie. Violenta rasista si xenofoba impotriva imigrantilor, solicitantilor de azil si romilor a fost o problema pentru multe tari precum Grecia, Italia si Ungaria, la fel ca si raspunsul neadecvat al respectivelor guverne. Human Rights Watch citeaza atacul terorist din Norvegia din iulie soldat cu 77 de morti pentru a ilustra pericolul intolerantei scapate de sub control. In acelasi timp, reactia guvernului de la Oslo, de a raspunde cu 'mai multa deschidere, mai multa democratie si mai multa umanitate', este data ca un exemplu pozitiv.

Foto: florindrg.blogspot.com

     
Tag-uri: CSI, inchisoare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii