STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
28-07-2015, ora 10:55
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Raportul Departamentului de Stat: Traficul de persoane ramane o problema pentru Romania
Articol de Cristian Amariei Traficul de persoane este o problema care afecteaza in continuare Romania, dar se fac eforturi pentru inasprirea legislatiei, iar in 2014 a crescut numarul traficantilor de persoane condamnati la pedepse cu inchisoarea, releva raportul anual privind traficul de persoane dat publicitatii luni de Departamentul de Stat al SUA.
Romania este o tara sursa, de tranzit si de destinatie pentru persoanele victime ale traficului de forta de munca, precum si pentru femeile si copiii victime ale traficului sexual. Romanii sunt o sursa semnificativa a victimelor traficului de forta de munca si de exploatare sexuala in Europa de Vest (in special in Marea Britanie, Italia, Spania si Franta) si in Europa Centrala si de Sud (in special in Cehia, Ungaria si Grecia). Barbatii, femeile si copiii romani sunt victime ale traficului de forta de munca in mai multe domenii, dar sunt si fortati sa cerseasca si sa fure in Romania si in alte tari europene. Femeile si copiii romani sunt victime ale traficului sexual in Romania si in alte tari europene. Romanii fortati sa cerseasca si sa comita infractiuni sunt adesea copii romi.
Romania este o tara de destinatie pentru un numar limitat de victime ale traficului de persoane din afara granitelor, cum ar fi victime ale traficului sexual din Republica Moldova si Polonia si victime ale traficului de forta de munca din Bangladesh si Serbia. Oficiali guvernamentali au fost condamnati pentru infractiuni de trafic de persoane, dar au fost raportate si situatii in care oficiali locali au obstructionat investigarea unor cazuri de trafic.
Potrivit documentului citat, Guvernul roman nu indeplineste standardele pentru eliminarea traficului de persoane, insa depune eforturi semnificative in acest sens. Guvernul a demonstrat ca face eforturi pentru intarirea legislatiei, dar au fost date sentinte usoare care nu i-au impiedicat pe traficanti, iar victimele nu au fost in siguranta dupa ce traficantii au fost eliberati. Guvernul a identificat un numar mare de victime, insa doar jumatate dintre acestea au beneficiat de asistenta din partea institutiilor publice si private. Guvernul nu a alocat finantare ONG-urilor care ofera asistenta, iar victimele au avut dificultati in a obtine servicii medicale, consiliere psihologica si despagubiri din partea traficantilor.
Recomandarile pentru autoritatile romane privesc alocarea de fonduri publice pentru ONG-uri si pentru noi centre de adapostire a victimelor traficului de persoane, imbunatatirea accesului la servicii medicale, cresterea calitatii consilierii psihologice, anchetarea si condamnarea traficantilor si a oficialilor care sunt complici cu acestia, cu sentinte suficient de severe comparativ cu gravitatea faptelor.
Autoritatile romane au investigat 875 de cazuri de trafic de persoane in 2014, in crestere de la 714 cazuri in 2013. Instantele romane au condamnat 269 de traficanti in 2014, o usoara crestere fata de 252 de condamnari in 2013. 67% dintre traficantii condamnati au primit pedepse cu inchisoarea de la unu la 15 ani, ceea ce marcheaza o crestere fata de 2013 cand 59% dintre traficantii condamnati au primit pedepse cu executare. Trei oficiali guvernamentali au fost condamnati pentru trafic de forta de munca in 2014.
Raportul noteaza ca guvernul sustine eforturile de prevenire a traficului. Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane coordoneaza implementarea strategiei de combatere a traficului pentru perioada 2012-2016 in cooperare cu ONG-urile si a pus la punct un plan de actiune pentru perioada 2015-2016. Agentia publica periodic rapoarte si statistici privind traficul de persoane si a participat la implementarea unei campanii nationale si a 53 de campanii locale de constientizare, care au avut o audienta de peste 2 milioane de persoane.
Sursa: agerpres.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email