A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664160.3358.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Raluca Pruna: „SRI va fi organ special de cercetare penala in cazuri de terorism si siguranta nationala”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-03-2016, ora 11:44

Raluca Pruna: „SRI va fi organ special de cercetare penala in cazuri de terorism si siguranta nationala”

Articol de Madalina Irimia
Ordonanta de Urgenta privind interceptarile adoptata, vineri, de Guvern modifica patru acte normative, respectiv Codul de procedura Penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, dar si a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementari.

Ministrul Justitiei Raluca Pruna a declarat, vineri seara, ca a ales calea ordonantei de urgenta in privinta interceptarilor pentru a nu crea sincope, adaugand ca va exista o dezbatere in societate referitoare la solutiile propuse prin actul normativ.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca, prin Ordonanta de Urgenta privind interceptarile, adoptata de Guvern, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.

Am mai modificat un articol in Legea 14/1992, si anume articolul care prevede si care ar ramane asa: «organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest». Dar, in considerarea modificarii despre care am vorbit la Codul de Procedura Penala, am spus ca, prin exceptie de la aceasta regula, organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciale, in sensul prevazut expres de Codul de Procedura Penala, si anume Art. 55 alin. 5 si 6, pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica conform prevederilor aceluias Cod”, a adaugat Pruna, precizand ca ceea ce a facut a fost sa se asigure continuitatea in ceea ce priveste mandatele de siguranta nationala care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal si infractiunea de terorism.

Pruna a explicat si care va fi rolul SRI in cazul interceptarilor, prin functionarea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.

”A fost necesar sa modificam Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI si am clarificat, am modificat Articolul 8, in sensul de a spune ca, pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, infrastructura aceasta speciala, care este cunoscuta sub numele de Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, este desemnata cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale”, a spus Pruna, la finalul sedintei de Guvern.

Astfel, la cererea organelor de urmarire penala, in sensul Codului de Procedura Penala, Centrul National de Interceptare asigura accesul nemijlocit si distinct al acestor organe la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice prevazute de Codul de Procedura Penala.

”Insist pe cele doua cuvinte, nemijlocit, pe de o parte, si distinct, pe de alta parte. Nemijlocit, pentru ca asta ne cere Curtea, prin decizia 51/2016, ca accesul acelor organe de urmarire penala sa fie facut, deci interventia umana sa fie exclusiv facuta de organe de urmarire penala, asta asiguram printr-un acces nemijlocit si vorbim si de un acces distinct asta asiguram printr-un acces nemijlocit si vorbim si de un acces distinct, pentru ca asa cum am mai explicat, cum s-a vorbit de altfel foarte mult in spatiul public, stiti ca SRI este competent de la lege in materia mandatelor de securitate de siguranta nationala si in acest sens trebuie sa existe un acces distinct, deci doua fluxuri distincte pentru un tip de mandate si pentru celalalt”, a adaugat Pruna.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii