A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720179330.9026.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Raed Arafat, despre testele care iti pot salva viata: "Incurajam femeile sa participe la testari"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-12-2012, ora 14:11

Raed Arafat, despre testele care iti pot salva viata: "Incurajam femeile sa participe la testari"

Articol de Madalina Irimia

Aproximativ 40.000 de femei au fost testate gratuit, in primele trei luni de la debutul Programului national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, informeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS). Ministrul Raed Arafat a declarat ca "un rezultat pozitiv nu inseamna cancer". "Dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata", a spus Arafat.

Potrivit sursei citate, cele mai multe testari Babes-Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate in unitatile sanitare din vestul, sud-vestul si nord-vestul tarii. De asemenea, in unitatile din judetele din centrul tarii au fost executate in jur de 8.000 de testari.

Este un inceput bun pentru acest program. Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participle, chiar daca prezenta medicilor de familie este inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participle la testari. Un rezultat pozitiv nu inseamna cancer, dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeana”, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Incepand de la 1 septembrie, Ministerul Sanatatii a lansat Programul national de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, gratuit. In cadrul acestuia, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin au posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes–Papanicolau.

"Programul Ministerului Sanatatii este gratuit si se va desfasura anual, pe o perioada de cinci ani", conform sursei citate.

Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucuresti si "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures.

"Pasii urmati de pacienta pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Pacienta se prezinta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la preventia bolii. Tot aici se va stabili si daca aceasta se poate incadra in program. Medicul de familie va informa pacienta, ii va elibera un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Dupa fixarea pe o lama a frotiului, acesta va fi transmis de catre centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, dupa caz la laboratoarele de anatomie patologica, insotit de formular. Rezultatul testului va fi transmis inapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei", au explicat reprezentantii institutiei.

Programul MS a fost elaborat in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si are ca obiectiv principal reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora.

Prin implementarea unui astfel de program autoritatile sanitare urmaresc, in primul rand, depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. De asemenea, se are in vedere cresterea gradului de informare a populatiei, pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie.

Nu vor intra in program femeile care prezinta absenta iatrogena a colului uterin sau histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale, potrivit sursei citate.

Sursa: newsin.ro

foto: dcnews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii