ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-11-2015, ora 09:02

Raed Arafat, MARCAT de imaginile de la incendiul din Colectiv. „Mi-a ramas in minte un pompier care...”

Articol de Cristian Amariei
Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, a declarat, duminica, la Romania TV, ca imaginile pe care le-a vazut vineri seara la Club Colectiv, unde s-a produs un incendiu soldat, pana acum, cu 30 de morti, l-au marcat si pe el, ca pe orice alt om, dar ca pregatirea pe care o are i-a permis sa isi controleze emotiile si sentimentele pentru a putea coordona in mod optim situatia.

"Eu cand am ajuns acolo impreuna cu domnul ministru Oprea, 15 trupuri erau deja in locul unde au pus decedatii. Apoi am inceput sa vedem cum veneau unul dupa altul cei pe care nu reuseau sa-i resusciteze si ii declarau decedati. Ca medic, te controlezi s te detasezi cand lucrezi. Sunt domenii in care medicii nu se confrunta cu decese frecvente, dar sunt domenii in care te confrunti aproape zilnic cu ele, face parte din activitatea ta. Acolo trebuie sa te obisnuiesti. Nu inseamna sa nu ai sentimente, ci sa te controlezi pentru ca e imposibil sa te implici emotional in fiecare caz. imi ramane in minte imaginea decedatilor, a celor care incercau sa resusciteze. Era un pompier cu butelia de aer comprimat pe spate si facea masaj cardiac la un om care era in stop cardiac", a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI a explicat ca imaginile vazute la Club Colectiv sunt similare cu cele vazute intr-un film de prezentare a situatiilor ce pot aparea in cazul incendiilor la un curs in Franta: "Am vazut atunci un film cu imagini identice cu ce am vazut aici. Erau de la un incendiu intr-un bloc si aratau cum ii coborau pe oamenii intoxicati si cum medicii ii resuscitau. Ziceam ca e ceva foarte rar si ca n-ai cum sa patesti asa ceva, dar uite ca am patit si ca sunt situatii care degenereaza de la o situatie banala intr-un dezastru".

Raed Arafat a precizat ca daca localul respectiv functiona fara autorizatiile necesare, este deja un caz penal, dar a subliniat ca pana in prezent pompierii responsabili cu prevenirea unor asemenea situatii nu aveau baza legala necesara pentru a lua masuri drastice, ci puteau doar sa dea amenzi, pe care patronii le plateau fara probleme, pentru ca apoi sa castige banii inapoi in timp foarte scurt: "Este un proiect de Hotarare de Guvern care circula inca dinainte de acest incident si in secunda in care se aproba vom porni cu altfel de masuri pentru ca atunci vor avea pompierii "dinti" sa ia masurile respective. Dar lumea trebuie sa inteleaga ca inchidem si de ce inchidem si sa nu mai intrebe de ce".

Raed Arafat a precizat ca este foarte posibil ca numarul mortilor sa creasca in urmatoarele dua saptamani, deoarece sunt cazuri complexe, in care pot aparea complicatii severe. "La unii, insa, perioada critica poate sa dureze si o luna o luna si jumatate. Unii pot sa faca infectii... Noi nu putem decat sa facem estimari pe statistici medicale. Sper sa salvam cat de multi posibil. in 2010, cand a fost incendiul de la Giulesti, am spus ca a fost cea mai mare tragedie, pentru ca erau implicati copii, dar uite ca se intampla si altele", a punctat Raed Arafat, care anterior afirmase ca est posibila chiar si o dublare a numarului decesului.

In urma incendiului produs vineri seara in Clubul Colectiv din centrul Capitalei si-au pierdut viata 30 de oameni, trei dintre ei doar duminica, in Spitalul Bagdasar si Spitalul de Arsi.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii