ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-04-2013, ora 06:05

Racirea vremii si automedicatia aduc zeci de pacienti la urgente

Articol de Madalina Irimia

Vremea rece si umeda instalata brusc creeaza probleme majore de sanatate pentru zeci de ieseni in special celor care apartin unei grupe de risc precum varstele extreme sau cei cu afectiuni respiratorii, cardiovasculare , neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

Expunerea la temperaturile scazute a favorizat sau a agravat afectiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite,sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar si decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorala sau insuficienta cardiaca, agravarea arteriopatiilor periferice, cresterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau aparitia nevralgiilor, artralgiilor si a puseelor de lumbago.

Toti acesti pacienti necesita evaluare rapida clinica,imagistica si biologica asociate terapiei de suport sau simptomatice. Prognosticul este rezervat intrucat exista riscul unor complicatii importante imediate sau la distanta.

Pe langa afectiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcam un fenomen ingrijorator in aceasta perioada- cresterea numarului pacientilor ajunsi la urgenta datorita automedicatiei.

Sunt pacienti tineri, in special febmei ce au recurs la diverse tratamente fara indicatie medicala si au ajuns sa necesite terapie de urgenta fie datorita efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorita agravarii afeciunii de baza.

Intrucat variatiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade va recomandam ca pentru preventia afectiunilor determinate sau agravate de frig si umezeala sa respectati trei reguli simple:

1. evitati stresului termic ( imbracaminte adecvata, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine)

2. evitati aglomeratiile si sa respectati regulile de igiena( utilizarea batistei si spalatul pe maini si de alimentatie;

3 faceti orice tratament facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistului mentionand doar ca antibioterapia fara discernamant este inficienta si duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau efecte secundare nedorite.

     
Tag-uri: pacienti, Iasi, UPU
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii