ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-12-2015, ora 10:12

Racirea brusca a vremii creste riscul de infarct

Articol de Madalina Irimia
Vremea rece si umeda poate crea probleme majore de saanatate pentru zeci de pacienti, in special celor care apartin unei grupe de risc precum varstele extreme sau cei cu afectiuni respiratorii, cardiovasculare , neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

Expunerea la temperaturile scazute favorizeaza sau agraveaza afectiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite,sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar si decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorala sau insuficienta cardiaca, agravarea arteriopatiilor periferice, cresterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau aparitia nevralgiilor, artralgiilor si a puseelor de lumbago. Temperaturile extrem de scazute duc la cresterea numarului si gravitatii cazurilor de angina pectorala, hipertensiune arteriala si infarct miocardic. La fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creste cu 2% astfel incat in aceste zile riscul de infarct creste chiar peste 30%.

In acest context, nu e de mirare ca de la primele ore ale diminetii se inregistreaza adesea cel putin 5-10 pacienti cu patologie cardiaca determinata sau agravata de frig si alti 10-15 pacienti au nevoie de asistenta medicale pentru ,,viroze respitarorii”.

Toti acesti pacienti necesita evaluare rapida clinica, imagistica si biologica asociate terapiei de suport sau simptomatice. Prognosticul este rezervat intrucat exista riscul unor complicatii importante imediate sau la distanta.

Pe langa afectiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcam inca un fenomen ingrijorator in aceasta perioada- cresterea numarului pacientilor ajunsi la urgenta datorita automedicatiei-

Potrivti medicului Tudor Ciuhodaru „Sunt si pacienti mai tineri, in special femei ce au recurs la diverse tratamente fara indicatie medicala si au ajuns sa necesite terapie de urgenta fie datorita efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorita agravarii afectiunii de baza.”

Intrucat variatiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade, medicul va recomanda pentru preventia afectiunilor determinate sau agravate de frig si umezeala sa respectati trei reguli simple:

1. evitati stresul termic (imbracaminte adecvata, consumul de lichide calde, evitarea deplasarilor matinale si nocturne cand este foarte frig, alternarea repausului in spatii incalzite precum institutiile pubilice si magazine)

2. evitati aglomeratiile si respectati regulile de igiena: utilizarea batistei si spalatul pe maini, pusul mainii la gura atunci cand tusim sau stranutam;

3. evitati automedicatia. Orice tratament trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor, mentionand doar ca antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa pentru ca duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.
     
Tag-uri: vreme rece, risc, infarct
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii