Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Proteste la Barlad impotriva exploatarii gazelor de sist
Articol de Alexandra StefanescuDoctorul Tudor Ciuhodaru va fi astazi la Barlad la cea mai mare actiune de protest impotriva gazelor de sist din Romania unde va sustine necesitatea adoptarii unei solutii legislative in acord cu dorintele cetatenilor prin care sa se rezolve multiplele controverse privind valorificarea gazelor de sist.
Medicul iesean a depus un proiect de act normativ ce prevede atat interzicerea utilizarii fracturarii hidraulice in valorificarea gazelor de sist in Romania cat si santiuni pentru cei care incalca acest lucru.
Totodata proiectul prevede obligatia titularilor licentelor de valorificare a acestui tip de resurse sa raporteze tehnica utilizata si anularea licentelor si sanctionarea celor care nu fac acest lucru in interval de 30 de zile.
“ Romanianu are in prezent un act normativ pentru reglementarea explorarii si exploatarii gazelor de sist si nici nu interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a exipirat in decembrie 2012. Multiplele controverse legate de beneficiile si riscurile legate de valorificarea gazelor de sist, absenta unor studii de impact precum si dorinta cetatenilor au dus la acest proiect de act normativ ce isi propune reglementarea situatiei juridice in acest domeniu pe baza directivelor europene. Am depus si la Barlad un proiect de hotarare de consiliu local vizand aceleasi obiective dar autoritatile locale temporizeaza introducerea acestuia pe ordinea de zi”, a declarat Ciuhodaru.
Proiectul legislativ prevede interzicerea utilizarii fracturarii/fisurarii hidraulice pentru explorarea si exploatarea hidrocarburilor gazoase sau lichide. pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre. Totodata se prevad sanctiuni pentru cei care utilizeaza aceasta tehica. Fapta de a utiliza fracturarea/ fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele fizice.
Aceasta lege ii obliga pe titularii licentelor de explorare exlusive a zacamintelor de hidrocarburi gazoase sau lichide sa trimite un raport privind tehnica utilizata in explorare catre autoritatea competenta ce le-a emis licenta de explorare exclusiva si anularea licentelor si sanctionarea celor care nu fac acest lucru in interval de 30 de zile.
Conform acestui act normativ fapta de a nu raporta in maximum 30 de zile autoritatii competente tehnica utilizata in explorarea zacamintelor de hidrocarburi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani sau cu amenda de la 50.000 la 1.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 5.000 la 15.000 de lei pentru persoanele fizice.
Fracturarea hidraulica (fracking) este o tehnica extrem de controversata utilizata pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate in sisturi (roci laminate) din zona continentala sau maritima constand in injectarea cu mare presiune a unei importante cantitatide apa amestecata cu nisip si compusi chimici in scopul a fragmentarii rocilor pentru a elibera gazul natural existent in acestea.
Multiplele controverse se refera atat la efectele asupra mediului fiind invocate consumul urias de apa 35000 de metri cubi doar pentru initiere, poluarea apei freatice si a aerului, distrugerea unei uriase zone de teren, a florei si a faunei. scoaterea unor importante suprafete din circuitul agricol sau producerea de cutremure si alunecari de teren, tratarea dificila a apelor reziduale precum si efectele nocive asupra sanatatii intrucat fluidul utilizat contine 750 de substante chimice din care cel putin 38 substante extrem de toxice si 8 cancerigene.
Parlamentului European sustine dreptul fiecarui stat de a lua decizii privind valorificarea gazelor de sist dar recomanda prudenta maxima in avizarea exploatarii combustibililor fosili neconventionali pana la stabilirea exacta a riscurilor legate de utilizarea acestei tehnici si a unei legislatii europene adecvate in acest domeniu.
“ Deciziile pe tema gazelor de sist trebuie sa fie bazate in primul rand pe studii de impact serioase si acceptate de toti factorii in acord cu dorintele cetatenilor si nu sub influenta politicilor de lobby”, conchide medicul iesean.
Foto: energyonline.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email