ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SANATATE
14-08-2012, ora 16:42

Producatorii de medicamente generice: propunerile guvernului pentru modificarea taxei clawback ignora efectele catastrofale ale acesteia asupra medicamentelor cu pret accesibil

Articol de Alexandra Stefanescu

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei clawback, care reduce accesul populatiei la medicamente cu pret accesibil si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale.

Noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. Mai mult, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au propus masuri care vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie.

Producatorii de medicamente generice sunt priviti ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerati o solutie pentru obtinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene. Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru cresterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata cresterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 si al eliminarii plafoanelor la farmacie”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din resursele financiare. Pe de alta parte, impactul negativ al taxei clawback este cu mult mai mare pentru producatorii de medicamente cu pret accesibil avand in vedere ca, pentru medicamentele cu pretul de producator sub 25 RON, marjele distribuitorilor si farmaciilor sunt stabilite invers proportional cu pretul de producator si reprezinta insumat 38% din pretul de raft.

La fel de ingrijoratoare ca mentinerea unei taxe clawback nesustenabile este posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate, ceea ce ar reduce imediat accesul la tratament al pacientilor cu venituri reduse si majorarea cheltuielilor bugetare, pe termen mediu. Posibilitatea acoperirii respectivelor tratamente din fonduri de la bugetul de stat este nesustenabila financiar si impovaratoare birocratic.

APMGR va discuta cu toate asociatiile de pacienti demararea unei campanii publice de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.

foto: paginafarmacistilor.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii