A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662258.5463.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Procurorul care a instrumentat dosarul lui Voiculescu, retinut de DNA: Ce acuzatii noi i se aduc
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-07-2015, ora 12:46

Procurorul care a instrumentat dosarul lui Voiculescu, retinut de DNA: Ce acuzatii noi i se aduc

Articol de Madalina Irimia
Emilian Eva, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, a fost retinut, joi dupa-amiaza, pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentat in fata Inaltei Curti de Casatie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Emilian Eva a fost procuror de caz in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare. El fusese pus sub control judiciar pentru 60 de zile inca din data de 26 iunie, dupa o serie de perchezitii efectuate inclusiv la domiciliul sau.

Procurorii DNA il acuza pe Emilian Eva de luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si fals in declaratii, se arata intr-un comunicat remis presei.

In ordonanta procurorilor se arata ca in perioada mai - iunie 2014, cand o ruda a sa era internata in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa ii acorde acesteia toata atentia cuvenita.

Ulterior, "in data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala, fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals. Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se mai arata in comunicatul citat.

Dupa solutionarea favorabila a cauzei, in intervalul august 2014 - martie 2015, procurorul "a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata".

"Astfel, in perioada august 2014-martie 2015, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian un numar de 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro. In acelasi context, in luna februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la acelasi medic 5 tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri. In fapt, inculpatul a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri. In acelasi interval, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata. Ulterior, in intervalul susmentionat, inculpatul Eva Emilian a pretins si primit de la de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri", sustin procurorii DNA.

De asemenea, la data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obtinut de la Ministerul Culturii - Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii un numar de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii.

Procurorii spun ca una dintre aceste picturi fusese pretinsa si primita cu titlu de mita.

In plus, conform DNA, in intervalul august 2014-iunie 2015, Eva "a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert", pentru diverse sume de zeci de mii de euro.

"In intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane fizice sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori/restauratori, si a valorificat sau a incercat sa valorifice un numar de aproximativ 97 de tablouri. Dintre acestea, 12 tablouri au fost evaluate de catre inculpatul Eva Emilian si alti intermediari, la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline si 7.500 de lei. Din analiza declaratiei de avere pe anul 2015, data pe propria raspundere, a rezultat faptul ca, inculpatul Eva Emilian a facut in cuprinsul ei mentiuni necorespunzatoare adevarului care sunt in totala contradictie cu situatia de fapt descrisa mai sus", se arata in comunicatul DNA.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: emilian eva, dna, arest
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii