A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816638.2145.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Procesele impotriva bancilor se castiga in continuare. Banca Otp pierde irevocabil
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-10-2015, ora 12:16

Procesele impotriva bancilor se castiga in continuare. Banca Otp pierde irevocabil

Articol de Madalina Irimia
Tribunalul Alba a decis desfiintarea mai multor clauze dintr-un contractde imprumut incheiat de un consumator cu OTP Bank, nulitatea absoluta partiala a contractului si trecerea la o dobanda compusa din marja fixa de la momentul acordarii creditului plus Libor CHF la 3 luni. In plus, clientul va primi de la banca toate sumele incasate nedatorat prin clauzele abuzive.

„Este, probabil, cea mai dura lovitura primita de banca condusa de Laszlo Diosi, dupa pierderea, in prima instanta, a procesului cu ANPC. Instanta a
desfiintat clauzele care prevedeau ca dobanda este revizuibila in functie de politica bancii si ca taxele pot fi modificate unilateral.”, afirma avocatul Marius Coltuc.

Tip solutie: Admitere apel

Solutia pe scurt:

Admite apelul declarat de reclamantii MOCU NICOLAE si MOCU ANGELA SIMONA
impotriva sentintei civile nr. 818/2015, pronuntata de Judecatoria Alba Iulia, in dosar civil nr.9638/176/2014. Schimba in parte sentinta apelata si in consecinta: Admite in parte cererea formulata de reclamantii MOCU NICOLAE si MOCU ANGELA SIMONA in contradictoriu cu paratele S.C. OTP BANK NYRT, prin OTP Bank Romania S:A. si OTP Bank Romania S.A. – Sucursala Alba Iulia.

Constata caracterul abuziv si nulitatea absoluta partiala a contractului de credit ipotecar nr. (…), in privinta urmatoarelor clauze: – art. 6, pct. 6.1, respectiv : „Pentru creditul acordat, Clientul datoreaza si va platii Bancii o rata de dobanda revizuibila in conformitate cu politica Bancii. – Art. 6, pct. 6.2, respectiv: Banca isi rezerva dreptul sa revizuiasca periodic rata dobanzii, in functie de evolutia indicatorilor
de referinta pentru fiecare valuta (ex:EURIBOR pentru Euro, LIBOR pentru USD, BUBOR pentru Ron, etc.), modificarile ratei de dobanda fiind aplicabile fara a fi necesar consimtamantul Clientului”. – art.8.8: „Pe parcursul derularii creditului, Banca poate modifica unilateral nivelul comisioanelor si taxelor fara consimtamantul Clientului. Noul nivel al comisioanelor va fi publicat in Tariful de taxe si comisioane si va fi afisat la sediile Bancii”.

Desfiinteaza clauzele constatate ca fiind abuzive din cuprinsul contractului de credit ipotecar (…).

Constata nula si nedatorata orice dobanda perceputa de catre paratele OTP incepand cu data incheierii contractului de credit ipotecar (…) si care nu respecta urmatorul mod de calcul: marja fixa a bancii de la momentul incheierii contractului + valoarea indicelui de referinta Libor la 3 luni.

Dispune recalcularea dobanzii in functie de Libor din momentul acordarii creditului dupa urmatoarea formula: marja fixa a bancii de la momentul contractarii de 2,988 p.p (calculata ca diferenta intre dobanda de 5,5 % si Libor august 2007 de 2,512) +indicele LIBOR CHF 3M”.

Obliga paratele sa restituie reclamantilor orice sume percepute si care nu respecta modul de calcul de mai sus, incepand cu data de 30.08.2007, precum si la plata dobanzii legale aferente sumelor mentionate incepand cu data perceperii sumelor si pana la restituirea efectiva.

Obliga paratele sa puna la dispozitia reclamantilor actul aditional la conventie si sa refaca planul de rambursare in sensul celor stabilite prin prezenta hotarare.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei atacate. Fara cheltuieli de judecata. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, 01.10.2015.
Document: Hotarare 568/2015 01.10.2015

     
Tag-uri: proces, banca, otp
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii