ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-06-2016, ora 08:58

Problema grava de sanatate pe care o au cei care lucreaza la birou

Articol de Madalina Irimia
Daca la munca stai toata ziua in fata unui monitor si pleci de acolo cu dureri de cap, ochi obositi, vedere incetosata iar gatul te doare foarte tare, atunci suferi de ceea ce in engleza se numeste „computer vision syndrome” (n.r. sindrom cauzat de timpul foarte mare petrecut in fata calculatorului).

Acesta apare la persoanele care stau mai mult de trei ore pe zi cu ochii in monitor.

Acest lucru se intampla majoritatii persoanelor. Se estimeaza ca in jur de 70 de milioane de oameni din intreaga lume se confrunta cu aceasta problema. Cercetatorii considera ca acest sindrom este cea mai grava afectiune cauzata de locul de munca a secolului XXI, potrivit The Guardian.

Daca pentru noi nu se mai pot face multe lucuri, ar trebui, cel putin, sa ne educam copiii in asa fel incat sa dezvolte o relatie corecta cu computerul.

Un studiu facut asupra unui numar de 642 de studenti din Iran cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani a demonstrat ca aproximativ 70% dintre tinerii care se incadreaza in aceasta categorie de varsta petrec mai mult de doua ore pe zi in fata calculatorului. Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu au declarat ca au probleme cu vederea si au dureri de cap, iar aceste probleme se agravau in cazul celor care sufereau de miopie sau hipermetropie.

Aceste probleme apar din cauza faptului ca ochii sunt mai solicitati atunci cand citesc informatiile de pe ecranul calculatorului, avand in vedere ca imaginile de pe computer sunt formate din pixeli. Ochii trebuie sa focuseze, sa se relaxeze si apoi sa focuzeze din nou pentru a putea citi acesti pixeli. Acest lucru conduce la suprasolicitarea muschilor oculari.

De asemenea, atunci cand lucram la calculator, nu clipim la fel de des cum o facem in mod normal, deci ochii nu mai sunt la fel de bine hidratati si de aici senzatia de iritare. Exista anumite ecrane care contin filtre speciale pentru stoparea acestui efect negativ asupra ochilor, insa in mare parte, monitoarele nu contin aceste filtre.

In ceea ce priveste distanta pe care trebuie sa o pastram fata de monitor, aceasta trebuie sa fie cuprinsa undeva intre 46-66cm. De asemenea, este mult mai bine sa privim la un monitor care se afla cu 10-13cm mai jos decat ochii nostri, distanta masurata in raport cu centrul ecranului monitorului.
Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: sanatate, probleme, birou
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii