A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735955811.9716.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Problema care afecteaza milioane de europeni: factorul neglijat care ne influenteaza puternic sanatatea
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-09-2014, ora 10:46

Problema care afecteaza milioane de europeni: factorul neglijat care ne influenteaza puternic sanatatea

Articol de Madalina Irimia
Sute de mii de adulti britanici – si, extrapoland, un numar mult mai mare de persoane din toata Europa - ar putea prezenta un risc sporit de fracturi, boli de inima, cancer si diabet, datorita lipsei de vitamina D. Cauza acestei carente, cred autorii unui studiu recent, o constituie faptul ca oamenii petrec tot mai mult timp in spatii inchise.

Studiul, realizat la Universitatea Cambridge, a aratat ca aproximativ 9% dintre barbatii si 13% dintre femeile cu varste intre 42 si 82 de ani din Marea Britanie sufereau de o carenta mai mult sau mai putin marcata de vitamina D.

Studiu a aratat, totodata, ca persoanele cu cele mai inalte niveluri de vitamina D avea cel mai mic risc de deces, in perioada studiului.

Se considera ca vitamina D ar juca roluri esentiale in organism, asociate nu numai cu sanatatea oaselor, dar si cu cresterea fertilitati si protectia impotriva cancerului, a bolilor de inima, a diabetului.

Studiul a avut in vedere 14.641 de barbati si femei cu varste intre 42 si 82 de ani, urmariti intre anii 1997 - 2012.

Vitamina D se formeaza in piele, in urma unor reactii catalizate de lumina solara; se mai gaseste si in peste gras, precum somonul si macroul, si in lapte.

Nivelul ideal de vitamina D in sange se situeaza intre 50 si 90 nanomoli/litru; sub 30 nanomoli/litru, se considera ca e vorba de o carenta.

Pentru fiecare crestere cu 20 nanomoli/l, sansele de deces scadeau cu 8%, a aratat studiul.

Prin urmare, chiar si o crestere modesta a nivelului de vitamina D in corp este asociat cu efecte pozitive importante asupra sanatatii, spun cercetatorii.

Ei recomanda:

- consumul de peste de 2-3 ori pe saptamana
- activitatile fizice in aer liber – cca. 20 minute zilnic, in timpul verii, pentru a acumula o rezerva de vitamina D care sa ne ajunga peste iarna (avand grija sa nu exageram cu soarele, deoarece supraexpunerea la soare mareste riscul de cancer al pielii)
- la nevoie, un aport moderat de suplimente de vitamina D.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii