ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-03-2014, ora 10:13

Pro TV, amendat de CNA cu 70.000 de lei din cauza unor editii ale emisiunii "La Maruta"

Articol de Madalina Irimia

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de joi, sa amendeze Pro TV, cu 70.000 de lei, din cauza emisiunii "La Maruta", in care Oana Lis a povestit cum ar fi fost abuzata sexual de tatal ei, pe cand avea varsta de 15 ani.

Amenda a fost aplicata la propunerea presedintelui CNA, Laura Georgescu, fiind adoptata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu si Christian Mititelu) si trei voturi "impotriva" (Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea).

Potrivit CNA, subiectul referitor la Oana Lis a fost discutat in editiile din 25 si 26 februarie a emisiuni "La Maruta", care au fost difuzate intre orele 17.30-19.00.

Pe de alta parte, in editia din 12 martie a emisiunii "La Maruta", a fost difuzata o farsa care i-a fost facuta lui Mircea N. Stoian. Acesta a fost inconjurat de mai multi barbati, care l-au amenintat ca o sa-l bata.

Membrii CNA au considerat ca prin difuzarea acestor emisiuni, Pro TV a incalcat articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, televiziunea a incalcat articolul 19, alineatul 2 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: a) numarul si natura scenelor violente, precum si caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul si subiectul programului; b) utilizarea violentei si rolul acesteia in rezolvarea problemelor; c) modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenta, tipul de plan utilizat, realismul reprezentarii, rolul coloanei sonore in a genera frica ori angoasa; f) psihologia personajelor si reperele morale pe care acestea le ofera copiilor sau adolescentilor; g) tipologia eroilor, scopul actiunii acestora, gradul de recurgere la violenta".

Totodata, CNA a considerat ca respectivele emisiuni au incalcat articolul 18 din Cod, potrivit caruia "Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 - 23.00 productii care prezinta: a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat".

Pe de alta parte, membrul CNA, Valentin Jucan, a spus ca membrii Consiliului ar trebui sa discute cu Catalin Maruta, realizatorul emisiunii "La Maruta". "Avem niste lucruri pe care trebuie sa le transmitem si sa le lamurim", a mai spus Jucan.

Sursa: gandul.info

Foto: enational.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii