A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727706517.762.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Primul satelit lansat in spatiu de romani a fost pierdut (VIDEO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-06-2012, ora 16:39

Primul satelit lansat in spatiu de romani a fost pierdut (VIDEO)

Articol de Cristian Amariei

Goliat, primul satelit lansat de romani in spatiu in luna februarie a acestui an, este pierdut. Echipa de cercetatori ai Agentiei Spatiale Romane (ROSA) si ai Agentiei Spatiale Europene (ESA), care au pregatit satelitul pentru lansare, nu mai pot comunica cu Goliat din cauza radiatiilor cosmice.

"Misiunea Goliat si-a indeplinit obiectivul principal, adica realizarea sistemului la nivelul de acceptanta tehnologica pentru lansare, orbitare si comunicatie", explica pentru "Capital" Claudiu Dragasanu, inginer in dezvoltarea satelitilor la ROSA.

Potrivit lui Dragasanu, satelitul Goliat a incetat comunicatiile dupa un numar mare de resetari ale computerului de bord, datorate nivelului foarte ridicat de radiatie din zona apogeului orbitei. "Cu un an inainte de lansare, amanata de mai multe ori operatorul a modificat din nou conditiile de orbitare pentru VEGA, orbita devenind eliptica cu apogeu de 1450 km, ceea ce a antrenat cresterea nivelului de radiatii de aproape 1000 de ori". Din aceasta cauza, satelitul nu a mai putut fi imbunatatit pentru a rezista noilor conditii: "faptul ca satelitul Goliat era deja finalizat la acea data nu a permis modificarea configuratiei, adica eliminarea unor componente pentru introducerea unor ecrane de radiatie".

"In aceasta situatie, ROSA si ESA au decis acceptarea pentru lansare a satelitului, care a trecut cu succes toate probele efectuate de laboratoarele ESA", spune inginerul ROSA.

Integral pe capital.ro

     
Tag-uri: satelit, Romania, Goliat
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii