A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829841.1606.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Primul copil din lume conceput printr-o tehnica triparentala s-a nascut in Mexic
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-09-2016, ora 11:11

Primul copil din lume conceput printr-o tehnica triparentala s-a nascut in Mexic

Articol de Cristian Amariei
Primul copil din lume creat prin controversata tehnica "triparentala" s-a nascut in Mexic, relateaza publicatia New Scientist, citata de ziarul The Independent.

Nu se cunosc detalii despre aceasta nastere, dezvaluita inaintea congresului stiintific al Societatii Americane pentru Medicina Reproductiva, programat in Salt Lake City in luna octombrie.

Potrivit criticilor, procedura este echivalentul modificarilor genetice asupra oamenilor. In schimb, criticii sustin ca aceasta tehnica le permite femeilor care au anumite afectiuni genetice sa aiba copii sanatosi cu care sa fie inruditi.

Conform revistei New Scientist, copilul, numit Abrahim Hassan, are cinci luni. Parintii sunt cetateni iordanieni, iar nasterea a fost rezultatul muncii unei echipe de oameni de stiinta din Statele Unite.

Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, sufera de Sindromul Leigh, o afectiune letala care afecteaza sistemul nervos si care ar fi fost transmisa copilului prin ADN-ul mitocondrial.

Tehnica utilizata de echipa doctorului John Zhang, de la Clinica de Fertilizare "New Hope" din New York, consta in preluarea nucleului unuia dintre ovocitele lui Ibtisam Shaban, avand continut ADN, si implantarea intr-un ovocit al unei donatoare, din care a fost extras nucleul dar s-a mentinut ADN-ul mitocondrial.

Multi oameni de stiinta insista ca tehnica triparentala este imprecisa tocmai din cauza surselor ADN-ului.

John Zhang a declarat ca echipa a fost nevoita sa isi desfasoare activitatea in Mexic, unde "nu exista reglementari", dat fiind ca "tehnica triparentala" nu a fost aprobata in Statele Unite. "Salvarea unor vieti este un lucru etic", sustine Zhang.

In anul 2003, John Zhang si echipa sa au folosit o alta tehnica pentru conceperea unor copii cu trei parinti, generand critici ample la nivel international.

"Se pare ca nou-nascutul cu donatie mitocondriala s-a nascut fara greutati la nastere.", a declarat medicul Dusko Ilic, referent in cercetarea genetica asupra celulelor stem de la King's College din Londra.

"Este o descoperire inovativa. Nou-nascutul e declarat sanatos. Speram ca acei critici zelosi din domeniul geneticii sa se imblanzeasca si sa fie martorii primei nasteri dupa o donatie mitocondriala in Marea Britanie", a adaugat Ilic.

Totusi, medicul afirma ca mai exista cateva lucruri neclarificate. "Se poate ca aceasta nastere sa se dovedeasca riscanta, insa, pentru ca a fost un succes, criticii donatiei mitocondriale vor avea mai putine argumente impotriva.", a mai afirmat Ilic.

Profesorul Alison Murdoch, presedintele Newcastle Fertility Centre at Life de la Universitatea Newcastle, care s-a aflat in prim-planul cercetarii in acest domeniu in Marea Britanie, a salutat anuntul.

“Daca acest copil s-a nascut asa cum se spune, atunci acesta este o veste minunata. Convertirea unei donatii mitocondriale la o procedura clinica nu este o cursa, ci un scop care trebuie dobandit cu precautie pentru a asigura atat siguranta cat si posibilitate de reproducere”, a declarat Murdoch.

Sursa: mediafax.ro
     
Tag-uri: concepere, copil, tehnica
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii