STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
16-11-2016, ora 09:55
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Primul IMPLANT in creier din lume. Astfel s-a creat si un sistem de citire a gandurilor
Articol de Cristian Amariei O femeie paralizata din Olanda este primul pacient care a beneficiat de o noua metoda a implantului in creier, care asigura celor care nu pot vorbi sau nu se pot misca capacitatea de a realiza aceste lucruri doar cu ajutorul gandurilor lor.
Noul implant, care functioneaza cu ajutorul unei interfete computerizate, o va ajuta sa se exprime - ii ofera posibilitatea de a comunica cu ceilalti oameni fara a fi nevoie de asistenta medicala.
"Este o premiera!", a semnalat Nick Ramsay, neurochirurg. "Este vorba despre un intreg sistem implantabil care nu are nevoie de un expert pentru a functiona", a adaugat acesta.
Hanneke de Brujine a fost diagnosticata cu scleroza laterala amiotrofica in 2008, iar curand celulele nervoase au disparut complet. In decurs de 2 ani, a devenit incapabila sa respire fara ajutorul unui ventilator, nu a mai putut vorbi si nu s-a mai miscat. Inaintea de implantarea acesui sistem, a fost ajutata de catre un altul, care urmarea miscarea ochilor sai si ii oferea posibilitatea de a alege cuvintele de pe ecranul unui computer pentru a se putea expima. Insa, trei persoane din cele care sufera de aceasta afectiune isi pierd capacitatea de a isi misca ochii. Tocmai de aceea, Ramsay a incercat sa creeze un sistem care sa nu necesite miscari fizice, iar asta inseamna un singur lucru: un sistem de citire a gandurilor.
Acest sistem este implantat chirurgical in creier, iar doi electrozi sunt plasati in cortexul motor al creierului, cel care controleaza miscarile. Locul exact al plasarii acestor electrozi este crucial: unul trebuie sa fie pozitionat in partea creierului care este responsabila cu miscarea mainii drepte, iar celalat in locul care este pus in miscare cand vrei sa numeri invers. Acesti electrozi sunt conectati printr-un transmitator implantat in pieptul pacientei, iar acesta este capabil sa comunice prin intermediul wireless-ului cu un program de afisare care se afla in fata femeii. Atunci cand Brujine se va uita la ecran, va vedea un patrat care se misca peste litere, iar atunci cand acesta este pozitionat peste o litera pe care doreste sa o utilizeze, trebuie sa isi imagineze ca isi misca mana pentru a o putea alege.
Totusi, sistemul a fost testat doar pe un pacient, asa ca in cazul urmatorului pacient nu se asigura succesul.
Sursa: descopera.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email