A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817599.8245.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Prima banca din Romania la care oamenii vin sa depuna altceva decat bani
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-12-2015, ora 11:34

Prima banca din Romania la care oamenii vin sa depuna altceva decat bani

Articol de Madalina Irimia
In Romania functioneaza de putina vreme o institutie financiara "altfel". Banca Timpului este un concept international care a fost, de curand, preluat de cativa tineri din Zalau si pus in practica in zona Transilvaniei. Acest proiect presupune oferirea de servicii reciproce, care nu se platesc cu bani, ci intr-o moneda mult mai pretioasa: Timpul. Clientii se ajuta intre ei, astfel incat ajung sa masoare ziua in planuri duse la bun sfarsit, cu ajutorul celor din jur, care ofera servicii indeplinite cu draga inima.

Banca functioneaza pe baza unui "Organizator de timp" si, spre deosebire de institutiile financiare clasice, fara prea multa birocratie. Orice persoana care vrea sa fie clientul acesteia se poate inscrie pe liste, iar, atunci cand doreste, munceste o ora sau mai multe in folosul cuiva. in schimb, aceasta perioada se inregistreaza drept "ore de credit", astfel ca, mai tarziu, clientul poate solicita ajutor, in limita timpului lucrat. Durata de munca este egala pentru fiecare serviciu prestat, indiferent de natura lui.

„Functioneaza ca o baza de date in care este inscrisa cerere si oferta a unor oameni. Oamenii aceia presteaza un anumit serviciu si sunt platiti in file de cec care valoreaza cat au lucrat in ore”, a declarat Alexandru Dan, initiatorul proiectului, pentru Digi24.

Oamenii vin la Banca Timpului dispusi sa ajute, dar si cu speranta ca vor obtine ceva foarte util la schimb, care sa le usureze putin viata atat de agitata. Una dintre clientele bancii din Zalau este si Doris Veres care lucreaza acum ca asistent social pentru copiii bolnavi de autism. La Banca de Timp, insa, ii doreste sa isi ofere serviciile de sofer. in schimb, ar vrea sa primeasca ceva consultatii gratuite pentru pisica ei, la un cabinet veterinar.

„Stiu ca exista situatii in care un om nu tot timpul are masina langa el si poate pe moment are nevoie de sofer. Cum imi place sa conduc, pot sa imi ofer serviciile de transport. Servicii de care as avea nevoie - in primul rand de un veterinar foarte bun, avand in vedere ca sunt stapana de motan”, a spus Doris Veres.

Servicii de transport mai sunt dispusi sa asigure si alti clienti ai Bancii de Timp, alaturi de consultanta in contabilitate sau de oferte pentru ingrijirea copiilor. in total, in acest proiect s-au inscris pana acum 50 de persoane, iar reactiile au fost pozitive.

Sa-ti oferi serviciile pe care le desfasori cu placere contra unor servicii care nu iti fac placere sa le efectuezi”, a afirmat Lenuta Sabau, contabila. Initiativa a fost bine primita de cei din jur, mai ales ca, spun oamenii, traim vremuri in care toate produsele si serviciile sunt extrem de scumpe, iar multi nu-si permit luxul de a plati pe cineva pentru a le efectua in locul lor.

26 de tari din intreaga lume au deja Banci de Timp. Cele mai multe sunt in Marea Britanie, peste 100 astfel de proiecte, in vreme ce in Statele Unite au recunoscute oficial 53.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: banca, timp, romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii