Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Prietenii care te distrug. Afla totul despre prietenia toxica!
Articol de Madalina IrimiaO prietenie toxica nu iti aduce niciun beneficiu. Din contra, te poate duce la depresii daca nu faci efortul sa te rupi de persoana care te „otraveste” psihic in fiecare zi.
Ce este prietenia toxica
Intr-o prietenie, fiecare din cei doi ar trebui sa aiba o importanta egala, sa fie respectat, sprijinit si inteles la fel de mult pe cat il respecta, sprijina si intelege pe celalalt. Poti considera ca o prietenie este toxica atunci cand nu exista acest echilibru, cand nevoile prietei tale sunt implinite, iar ale tale nu.
O prietena apropiata iti poate influenta intreaga viata, de la profesie pana la sanatate, iar cand ai parte de o relatie toxica, inseamna ca impactul poate fi negativ pe toate planurile.
Cum recunosti o prietena toxica
Sunt atatea moduri in care o prietena te poate rani, incat e greu de trasat un portret robot al prietenei toxice. In mare, poate fi vorba de urmatoarele semne:
- Nu este de incredere. Nu isi tine promisiunile, se razgandeste des, iti strica toate planurile.
- Nu poate tine secrete. Ii faci o destanuire, dupa care afli ca tot grupul stie lucrul respectiv.
- Nu te ajuta. Desi ii acorzi ajutorul tau de cate ori are nevoie, nu iti intoarce favoarea.
- Este mereu in competitie cu tine. Face tot posibilul sa te intreaca pe toate planurile si are grija mereu sa-ti aminteasca de ce este mai buna ca tine.
- Te critica tot timpul. Nu-i plac nici ideile tale, nici hainele, nici iubitul tau, nici jobul tau si are grija sa ti-o spuna cu fiecare ocazie.
- Se plange tot timpul. Nu iti vorbeste decat despre grijile sale, lucru care te duce incet, dar sigur, spre o depresie.
De ce iti e greu sa te indepartezi
Esti constienta ca ai o stare proasta dupa fiecare intalnire cu ea, te raneste prin vorbele si actiunile sale si totusi nu poti sa rupi relatia. De ce? Din acelasi motiv pentru care unele femei raman alaturi de parteneri violenti. In primul rand este vorba de obisnuinta. In al doilea rand, un prieten toxic, ca si un partener abuziv, te poate convinge subtil ca fara el nu te-ai putea descurca. Ca sa nu mai vorbim de sentimentul de vina pe care il ai cand te gandesti sa parasesti o prietena sau de teama ca nu iti vei gasi un alta in loc.
Cum scapi dintr-o prietenie toxica
- Descopera motivele! Probabil ca prietena ta nu te „otraveste” intentionat, ci exista un motiv pentru care se comporta asa. Daca descoperi care este acesta, poate reusesti sa il elimini.
- Analizeaza prietenia si vezi daca exista parti bune, activitati pe care le puteti face impreuna fara probleme. Le poti pastra doar pe acestea. De exemplu, prietena respectiva nu poate tine un secret, dar este o buna partenera de shopping. Evita discutiile intime cu ea, dar invit-o in continuare la magazine.
- Spune lucrurilor pe nume! Intre prietenii vechi sinceritatea este permisa, asa ca incearca sa-i spui ce te deranjeaza si poate va fi dispusa sa se controleze.
- Renunta! Unele prietenii, oricat de vechi si oricat de stranse ar fi, nu mai au nicio sansa.
Sursa: unica.ro
Foto: schoolatoz.nsw.edu.au
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email