STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
20-02-2015, ora 11:15
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Pretul pe care il vor plati romanii pentru reducerea TVA si a accizelor. Impozite mai mari pe case si pe terenuri
Articol de Cristian Amariei Accizele si TVA vor fi reduse inainte de finalul acestui an, in avans fata de programul anuntat prin proiectul noului cod fiscal, pentru ca populatia sa nu-si amane comportamentul de consum, a anuntat ministrul Finantelor.
"Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care, va spun in premiera, nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din iannuarie (...) Sper ca pana la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, codurile sa fie adoptate de Parlament si sa nu fie modificate fundamental", a spus ministrul Valcov.
Ministrul Finantelor a aratat ca relaxarea fiscala gandita pentru urmatorii 5 ani are in vedere parcursul Romaniei pentru urmatorii 12 ani, in care obiectivul este depasirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita.
"Ne dorim ca in 12 ani Romania sa depaseasca media UE privind PIB per capita. Nu se poate fara o crestere economica sustinuta. Media de 3% din ultimii ani nu e suficienta pentru recuperarea decalajelor", a spus Valcov.
El a aratat ca desi Romania este parte a Uniunii Europene si membra NATO, se gaseste intr-un mediu competitional acerb, iar o fiscalitate pro investitionala ar putea sa reprezinte un atuu important.
"Marile companii aleg sistemul fiscal care le avantajeaza cel mai mult (...) Credem ca acest al treilea atuu, al fiscalitatii, va putea repune Romania, nu imediat, dar in urmatorii 2-3 ani de la aplicare, si nu este vorba doar codurile fiscale, s-o repozitioneze, astfel incat sa stim in ce directie mergem", a spus Valcov.
Oficialul MFP a detaliat cum s-a ajuns la propunerile de relaxare fiscala, aratand ca simularile au plecat de la experienta anilor trecuti pentru a se calcula nivelul optim pentru TVA si accize, respectiv de la comportamentul de consum relativ la niveluri ma mari sau mai mici ale acestor taxe, precum si viteza de creare a locurilor de munca.
"Avem azi peste un milion de romani care lucreaza fara forme legale. Incercam sa-i aducem la lumină, pe de o parte ca să fie plătite contribuţiile, pentru că agenţii economici să nu-i mai ascundă, poate că au avut motive din cauza unor taxe foarte înalte, iar pe de altă parte pentru a-i proteja. Din pacate, mare parte dintre ei sunt tineri şi nu realizează că peste 20-30 de ani se aşteapta sa ia o pensie si statul nu va putea sa le-o dea", a adaugat Valcov.
Impozite mai mari pentru romani
Romanii care isi folosesc apartamentele si casele pentru afaceri vor plati de anul viitor impozite pe proprietate de pana la 20 de ori mai mari. Prevederile fac parte din noul cod fiscal pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor. Potrivit aceluiasi document, si impozitele pe teren vor creste, pentru ca suprafetele pe care sunt construite casele nu vor mai fi scutite de la plata taxelor, ca pana acum. Sunt doar cateva, dintre modalitatile prin care Guvernul spera sa recupereze macar o parte din banii pe care-i va pierde prin reducerea TVA.
In prezent proprietarii platesc impozit doar pe curtea din jurul casei, nu si pe terenul pe care aceasta este construita.
De exemplu, acum se plateste impozit doar pe 400 de mp dintr-o proprietate care are 500 dar 100 sunt ocupati de casa. Adica 178 de lei pentru un teren aflat la marginea Capitalei.
De anul viitor impozitul va urca la 222 de lei, pentru ca va fi luata in calcul toata suprafata.
Se schimba si modul in care vor fi determinate impozitele pe cladiri. Pana acum cei care avea deschise afaceri in apartamente sau case plateau impozit normal, de persoana fizica. Asta chiar daca aveau in cladire un magazin, service auto, salon de coafura sau orice alta afacere. De la anul toate imobilele, indiferent de proprietar vor fi impozitate in functie de destinatie : rezidentiala sau comerciala.
Acum proprietarul unui chiosc de bloc in Bucuresti plateste 116 lei impozit daca spatiul este inregistrat pe persoana fizica.
De la anul, pentru acelasi chiosc impozitul creste la 2.330 de lei pentru ca spatiul e utilizat in scop comercial si nu pentru locuit.
Ce se intampla insa daca o persoana face afaceri in casa in care locuieste?
”Trebuie delimitata locuinta in masura in care se poate face acest lucru”, a precizat ministrul Finantelor, Darius Valcov.
Integral pe stirileprotv.ro
Foto: reporterntv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email