ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
30-06-2013, ora 10:33

Pretul benzinei in lume: Cine plateste cel mai mare pret si cat de scumpa e benzina in Romania

Articol de Cristian Amariei

De fiecare data cand cotatia barilului de petrol urca , variatia se transmite dureros in buzunarul consumatorilor de benzina din anumite tari, in vreme ce pentru alti consumatori aproape ca nu se simte deloc. Intr-o analiza de exceptie realizata de Bloomberg, vedem cat de mult variaza pretul benzinei de la o tara la alta si cat de scumpa e benzina in raport cu puterea de cumparare. Prin apartenenta la Uniunea Europeana, Romania reprezinta un paradox, mai ales ca detine rezerve importante de petrol in raport cu alte tari din blocul comunitar.

Potrivit analizei Bloomberg, cel mai mare pret al bezinei este in Turcia si Norvegia, de aproape 10 dolari pe galon (1 galon = 3,7854 litri), mai exact de 9,98 dolari, respectiv de 9,97 dolari. Podiumul este completat de Olanda, unde bezina costa aproape 9 dolari (8,95 dolari), iar la mica distanta se situeaza Italia, cu un pret al galonului de 8,92 dolari.

Dintre cele patru tari, doar in Turcia benzina este scumpa in raport cu puterea de cumparare, respectiv a sasea cea mai scumpa dintre cele 60 de tari analizate de Bloomberg, pe baza preturilor din al doilea trimestru din 2013. In celelalte trei tari unde pretul unitar este la cel mai mare nivel din lume, benzina este destul de accesibila in raport cu puterea de cumparare.

Integral pe capital.ro

Foto: antena3.ro

     
Tag-uri: pret, benzina, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii