ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
29-01-2016, ora 10:31

Presedintele SUA, decis sa-i urmareasca pe jihadistii Statului Islamic si in Libia

Articol de Madalina Irimia
Presedintele american Barack Obama a afirmat joi ca SUA sunt pregatite sa-i urmareasca pe jihadistii gruparii Statul Islamic (SI) si dincolo de Siria si Irak, pana in Libia daca va fi necesar, tara in care Washingtonul urmareste situatia foarte atent, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Puterile occidentale se tem ca vidul institutional din aceasta tara sa nu ofere un teren fertil combatantilor SI si presedintele american a convocat Consiliul Securitatii Nationale pentru a discuta despre acest dosar.

'Presedintele a insistat asupra faptului ca SUA vor continua sa combata comploturile teroriste ale SI in oricare tari ar fi acestea', a indicat un comunicat al Casei Albe in finalul reuniunii.

'Presedintele a cerut echipei sale de securitate nationala sa-si continue eforturile pentru intarirea guvernarii si sa sustina eforturile impotriva terorismului in Libia si in alte tari in care SI incearca sa-si stabileasca prezenta', a adaugat executivul american.

Secretarul apararii, Ashton Carter, declarase deja joi ca SUA 'supravegheaza foarte atent' situatia in Libia, unde gruparea SI incearca sa se implanteze.

SUA 'dezvolta optiuni pentru ceea ce este posibil sa faca in viitor', dar pentru moment 'nu au luat nicio decizie de a interveni militar', a indicat Carter intr-o conferinta de presa la Pentagon.

'Cautam mai intai sa-i ajutam pe libieni sa preia controlul asupra propriei lor tari', a declarat Carter, salutand eforturile intreprinse pentru formarea unui guvern de uniune nationala.

'Dar nu am luat conducerea' eforturilor internationale pentru a-i ajuta pe libieni, Italia oferindu-se voluntara, a adaugat el.

Italienii 'au indicat ca si-ar asuma aceasta conducere' si 'noi am spus ca ii vom sustine', a explicat Carter.

Libia s-a prabusit in haos dupa caderea colonelului Muammar Gaddafi in 2011.

Un acord incheiat sub egida ONU, care prevedea formarea unui guvern de uniune nationala, tocmai a fost respins de parlamentul de la Tobruk, recunoscut pe plan international.

Aceasta situatie a permis in ultimele luni gruparii Statul Islamic sa preia controlul asupra orasului Sirta, situat la 450 km est de Tripoli, si a imprejurimilor sale.

Din Sirta, gruparea extremista inarmata a lansat din 4 ianuarie mai multe atacuri impotriva porturilor si terminalelor 'cornului petrolier', in special ale celor de la Ras Lanouf si al-Sedra.

'Nu vrem sa alunecam spre o situatie ca in Irak sau in Siria', unde Statul Islamic a ocupat parti mari din teritoriu, a subliniat Carter.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii