ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
24-03-2016, ora 10:52

Presedintele SUA, Barak Obama: „Argentina isi reia rolul traditional de lider in regiune”

Articol de Madalina Irimia
Presedintele SUA, Barack Obama, aflat in vizita in Argentina, l-a felcitat miercuri pe noul presedinte al acestei tari, Mauricio Macri, pentru reformele sale economice si a declarat ca il considera un lider pentru America Latina, potrivit AFP, citat de Agerpres.

In timp ce majoritatea tarilor din regiune au basculat spre stanga in anii 2000, Washingtonul si-a exprimat satisfactia pentru noua directie economica si diplomatica a Argentinei, condusa in prezent de un presedinte liberal.

Barack Obama s-a declarat 'impresionat de reformele sale rapide pentru a conecta Argentina la economia mondiala si la comunitatea internationala', in cursul unei conferinte de presa comune cu omologul sau argentinian la palatul prezidential din Buenos Aires.

'Nu doar lumea economica ia act despre schimbarile in curs la Buenos Aires. Lumea observa. Sub presedintia lui Mauricio Macri, Argentina isi reia rolul traditional de lider in regiune', a spus Barack Obama.

In ultimele luni, Buenos Aires a ridicat controlul schimburilor, restrictionarea importurilor si permite de acum intreprinderilor straine sa-si repatrieze beneficiile. Chiar si vechiul conflict asupra datoriei datand din criza economica din 2001 este pe cale sa fie reglementat.

Dupa ani de protectionism in timpul administratiei presedintilor de stanga Nestor si Cristina Kirchner, politica dusa de noul guvern este de natura sa-i asigure pe investitori.

'Ca dovada a acestei increderi in Argentina, numeroase intreprinderi anunta noi investitii de milioane de dolari', a remarcat Obama. Aceste masuri vor permite celei de-a treia economii din America Latina sa-si regaseasca cresterea, dupa doi ani de stagnare, a mai spus el.

Data vizitei lui Obama a provocat o polemica in Argentina pentru ca ea coincide joi cu lovitura de stat din 24 martie 1976.

Intrebat in conferinta de presa despre sprijinul acordat de SUA dictaturii militare, Barack Obama s-a delimitat de precedentele administratii americane, evocand in politica externa a SUA 'momente care nu au fost productive, contrare valorilor pe care Statele Unite trebuie sa le reprezinte'.

'Nu vreau sa fac lista tuturor activitatilor SUA in America Latina, toata lumea cunoaste istoria', a spus el, estimand ca aceste tactici fac parte din trecut, SUA nemaicautand 'sa forteze schimbari'.

Presedintele american a amintit contextul Razboiului rece intre SUA si Uniunea Sovietica, precum si angajamentul tarii sale in lupta impotriva comunismului. Washingtonul a sprijinit dictaturi militare in America Latina, considerandu-le redute impotriva comunismului, dar 'eu prefer democratia dictaturii', a adaugat Barack Obama.

De altfel, anuntul facut inaintea vizitei sale despre ridicarea secretului de aparare asupra arhivelor armatei si ale CIA a mai calmat tensiunile.

Cu ocazia acestei vizite, Argentina si SUA au semnat mai multe acorduri bilaterale in materie de securitate, combatere a spalarii de bani, comert si investitii, adoptand pozitii comune in domeniul protectiei mediului si in sprijinul Organizatiei Statelor Americane (OSA).
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii