A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727661757.8469.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premiera pentru Romania. 7 specialisti au operat cu succes, pe coloana vertebrala, un bebelus aflat inca in uterul mamei
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-11-2015, ora 08:55

Premiera pentru Romania. 7 specialisti au operat cu succes, pe coloana vertebrala, un bebelus aflat inca in uterul mamei

Articol de Madalina Irimia
Fatul a fost diagnosticat cu o afectiune care putea duce la paralizia picioarelor.
Chirurgii sunt multumiti de felul in care a decurs interventia si sunt optimisti ca atunci cand va veni pe lume, bebelusul va putea merge.

Mama: “Cand ai un copil acasa, care e perfect sanatos si ti se spune ca al doilea s-ar putea sa aiba asemenea probleme, e usor sa te gandesti la o intrerupere de sarcina. Dar nu. Nu am acceptat.”

Cand a aflat ca fetita, care-i creste in pantec, sufera de mielomeningocel, adica are maduva spinarii incomplet formata si e legata de piele la exterior, Maria a refuzat sa-i ia dreptul la viata.

Copiii diagnosticati cu aceasta forma severa de spina bifida, care apare din cauza deficitului de acid folic la mama, se nasc cu deficiente neurologice grave. Risca sa ramina paralizati de la brau in jos si in plus, pot dezvolta hidrocefalie, adica lichid in creier.

Solutia a fost o interventie in pantec, iar in cazul ei s-a facut cu doua luni inainte de a naste.

Sergiu Stoica, neurochirurg: "Daca facem operatia in utero, riscul de hidrocefalie scade la jumatate. Pacientii operati in utero vor merge fara sprijin intr-un numar dublu fata de cei operati dupa"

Interventia a constat intr-o incizie la nivelul abdomenului prin care doctorii au scos uterul in afara. Apoi, au identificat zona in care se afla mielomeningocelul.

Pentru a putea reface membrana si tegumentul care acopera maduva spinarii fatului, au facut o noua incizie de circa 7 centimetri in uter, cu un instrument special care taie si capseaza vasele in acelasi timp. Procedura a durat o ora si jumatate si a avut multe riscuri.

Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician medicina materno-fetala:" In primul rand, este pierderea sarcinii. Poti sa fii obligat sa-l scoti mai devreme si sa nu supravietuiasca. Riscul de sangerare, e posibil sa ajung sa scot uterul femeii"

Astfel de interventii se fac de mult timp in centre specializate din Statele Unite si Europa. Pentru Romania a fost o premiera.

Bebelusul operat in utero are acum un kilogram si 250 de grame. Va veni pe lume peste 8 saptamani, iar parintii s-au gandit deja la un nume: Medeea.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii