A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719835170.7305.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Premiera in Romania: Un credit in franci elvetieni ar putea fi inghetat la un curs de circa 2 lei/CHF
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-09-2014, ora 14:30

Premiera in Romania: Un credit in franci elvetieni ar putea fi inghetat la un curs de circa 2 lei/CHF

Articol de Cristian Amariei
Tribunalul Galati a decis la finele lunii iunie convertirea in lei a unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, curs majorat cu 10%. In septembrie insa, aceeasi instanta a hotarat suspendarea executarii deciziei anterioare.

Avocatul Gheorghe Piperea spune ca decizia din iunie este prima decizie irevocabila a justitiei romane care dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului (la care se adauga o majorare de 10%).

"Aceasta inseamna ca, daca acel credit in CHF fusese acordat in 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, inseamna ca acel credit a fost inghetat la un curs de sub 2 lei/CHF. Diferenta intre acest curs de 2 lei/CHF si cel "la zi" este, practic, de la simplu la dublu!", spune Piperea pe pagina sa de Facebook.

In prezent, cursul este de 3,6666 lei/franc elvetian.

Avocatul precizeaza ca el nu a fost implicat in acest caz. In opinia sa, decizia irevocabila din dosarul mentionat reprezinta un precedent care va fi greu de "rasturnat" in celelalte procese, inclusiv in cele gestionate de el, in care sunt angrenati 2.400 de reclamanti - consumatori, contra unui numar de 11 banci parate.

Conform informatiilor de pe site-ul instantei, dosarul in care s-a stabilit acest precedent vizeaza Volksbank Romania.

Pe langa convertirea creditului la cursul de la data acordarii, instanta a obligat banca la plata catre reclamanta a sumei de 32.017 lei, reprezentand contravaloarea comisionului de risc.

Pe 1 septembrie, Tribunalul Galati a admis insa cererea Volksbank de suspendare a deciziei anterioare, prin care era convertit creditul la cursul de schimb de la data acordarii, majorat cu 10%.

"Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea executarii deciziei nr. 230/2014 a Tribunalului Galati pronuntata in dosar nr. 7843/233/2012 pana la solutionarea dosarului 4831/121/2014 ( privind revizuirea) Irevocabila", se mentioneaza in decizia din 1 septembrie.

"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de catre banca, instanta a dispus deja suspendarea executarii deciziei, urmand sa reanalizeze hotararea in cadrul unui nou dosar", au declarat oficialii Volksbank Romania.

Sursa: dailybusiness.ro
Foto: elvetia.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii