A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819450.483.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Povestea sortului de bucatarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-11-2016, ora 15:21

Povestea sortului de bucatarie

Articol de Madalina Irimia
Cate femei mai folosesc in ziua de astazi sortul? Pe vremuri, bunicile noastre il purtau zilnic. Primeau cadou sorturi si erau tare fericite ca il poarta.

Sortul de bucatarie proteja rochiile pe care le purtau femeile in timp ce lucrau in casa sau in curte. De ce? Femeile in acele vremuri aveau putine rochii, erau scumpe si meritau sa fie protejate.

In afara faptului ca sortul proteja rochia de dedesubt, era folosit si drept carpa de bucatarie cu care stergeau prin bucatarie si cu care scoteau mancarea din cuptorul incins.

Era perfect pentru a sterge lacrimile nepotilor si uneori bunica stergea chiar si urechile lor murdare.

Sortul era bun si pentru carat. Bunicile adunau nuci, oua sau mere pentru a le aduce in casa cat mai repede. Uneori, sortul era mod de transport al puilor proaspat iesiti din ou, bunicile ii aduceau in casa, sa-i vada si nepotii.

Cine se ascunde dupa sortul bunicii cand era timid? Nepotul cel mai mic.

Cand se apuca bunica sa faca paine sau cozonaci, transpira toata de la atata framantat. Ridica sortul si stergea fruntea, exact cum ar face astazi un chirurg dupa ce termina operatia.

Iarna, bunica fugea afara si venea cu sortul plin de vreascuri pentru a umple soba.

Primavara, cand se faceau ciresele, bunica venea cu sortul plin de fructele astea dulci si rosii pe care le luase de la vecinul, dand la schimb branza de capra proaspata pe care o facea din laptele capritelor din curte.

Vara, bunica ne punea la treaba. Venea cu sortul plin de pastai de mazare si ni-l varsa pe prispa. Noi stateam si stateam pana scoteam fiecare boaba de mazare din casuta ei.

Toamna, inainte sa plecam la scoala, bunica venea cu sortul plin de mere, sa avem pe tren si sa ne ajute sa crestem mari si sa luam note bune la scoala.

O sa treaca mult timp pana cand se va inventa ceva asemanator sortului de bucatarie.

Sursa: unica.ro
     
Tag-uri: poveste, sort, bucatarie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii