ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-06-2013, ora 13:42

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel 2013 dureaza trei zile

Articol de Madalina Irimia

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut sub denumirea de Postul Sampetrului si anul acesta tine trei zile.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Postul in 2013 incepe miercuri, 26 iunie si tine pana in ziua de 29 iunie.

Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii - Pogorarea Sfantului Duh.

Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai. Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie. Pentru ca anul acesta Duminica Tuturor Sfintilor cade dupa data de 29 iunie, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel tine trei zile, scrie crestinortodox.ro.

Aceasta situatie este una speciala deoarece inceputul acestui post este in directa legatura cu data Sfintelor Pasti. De obicei, Postul Sfintilor Apostoli incepe in prima duminica dupa Rusalii, (Duminica Tututor Sfintilor) sarbatorita anul acesta la 30 iunie. Cum Invierea Domnului este praznuita, in general, intre 4 aprilie si 8 mai, se poate intampla - precum anul acesta- ca Duminica Tuturor Sfintilor sa fie praznuita dupa 29 iunie (cand sunt sarbatoriti cei doi mariti Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos) si, astfel, Postul Sfintilor Apostoli Petru sI Pavel sa nu mai poata fi incadrat. Acest lucru s-a intamplat in 1945 si 1956 cand Invierea Domnului a fost praznuita la 6 mai insa Sfantul Sindod a luat hotararea atunci ca Postul Sfintilor Apostoli sa fie randuit cu trei zile inaintea sarbatorii. In 1987, Postul Sfintilor Apostoli a avut doua zile, intre 27 si 28 iunie, fiindca Sarbatoarea Sfintelor Pasti a fost praznuita la 8 mai. O situatie similara avem si anul acesta, cand Invierea Domnului a fost sarbatorita la 5 mai.

Despre randuiala Postului Sfintilor Apostoli Petru sI Pavel, ne invata Protos. Nicodim Mandinta in cartea “Dai vointa... iei putere!”: “Noi, crestinii piosi, respectam randuiala acestui post in amintirea posturilor tinute de Sfintii Apostoli inainte de savarsirea unor fapte mari, de pilda: Sfintii Apostoli au postit inaintea trimiterii lui Pavel si Barnaba la propovaduire (F. Ap 13, 1-3) Acestia posteau cand hirotoneau si randuiau preoti pe la Biserici (F. Ap. 14, 22-23), in anumite vremuri ale activitatii lor apostolice si invatau pe crestini sa posteasca si sa se roage adeseori, ca sa nu-i ispiteasca satana. In dorinta de a urma pilda Sfintilor Apostoli si de a ne invrednici de Darurile Duhului Sfant, si de a ne fortifica printr-insele, noi, crestinii ortodocsi, postim astfel: luni, miercuri si vineri, mancam numai paine si legume fierte, fara untdelemn, sau uleiuri. Marti si joi dezlegam la untdelemn si vin; iar sambata si duminica dezlegam si la peste”. Cum anul acest Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este de trei zile, nu exista dezlegare la peste.

Foto: e-stireazilei.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii