ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-03-2015, ora 13:04

Porosenko: „Se observa o detensionare a situatiei. Vietile eroilor nostri sunt aparate”

Articol de Cristian Amariei
Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, a afirmat vineri, intr-un interviu acordat postului national de televiziune, ca se observa o "detensionare" a conflictului din estul Ucrainei, care s-a soldat in 11 luni cu peste 6.000 de morti.

"Va pot anunta ca in ultimele zile nu s-au mai inregistrat pierderi in randul militarilor, vietile eroilor nostri ucraineni sunt aparate, un indiciu clar ca este in curs o detensionare progresiva", a declarat el pentru canalul 1+1.

De mai multe saptamani, se observa o relativa acalmie in estul Ucrainei, unde un nou acord de incetare a focului a intrat in vigoare pe 15 februarie. Cu toate acestea, autoritatile ucrainene continua sa denunte o concentrare a fortelor inamice de-a lungul liniei frontului.

Presedintele ucrainean a precizat ca situatia ramane tensionata in special in doua zone: in jurul ruinelor aeroportului din Donetk, cucerit de rebeli in ianuarie dupa lupte inversunate, si la nivelul satului Sirokine, la cativa kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul mare oras sub controlul Kievului in zona de conflict.

In cazul unei ofensive majore a separatistilor prorusi, care potrivit Kievului si Occidentului sunt sustinuti de forte rusesti, Petro Porosenko si-a afisat certitudinea ca Vestul isi va aduce sprijinul furnizand Ucrainei mai ales arme.

"Daca este lansat un nou ciclu de agresiuni contra Ucrainei, va pot asigura ca vom obtine rapid arme letale si un nou val de sanctiuni contra agresorului. Vom actiona cu fermitate si in mod coordonat", a mai spus el.

SUA au anuntat miercuri ca vor trimite Ucrainei drone de observatie "Raven" si 230 de vehicule de transport Humvee, dintre care 30 blindate, a precizat un responsabil din domeniul apararii, sub acoperirea anonimatului. El nu a mentionat calendarul acestor transporturi, dar a explicat ca cele 30 de vehicule blindate Humvee vor fi trimise "in urmatoarele saptamani".

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii