Blamam fumatul pentru toate relele din lume. Dar tinem in locuinte si alte toxice care reduc capacitatea pulmonara. Incalzirea cu lemne, banalul deodorant, produsele de curatenie de care abuzeaza multi sunt astfel de surse.
Florin Mihaltan, Medic primar pneumolog:
"73% dintre romani sunt fumatori pasivi si risca din acest expunere sa faca emfizem si bronsita in afara de ce ce se stie bine in populatie - cancerul de plamani."
80% din bolile pulmonare cronice au drept cauza fumatul. Este vorba de bronsita cronica si emfizemul pulmonar - adica pierderea elasticitatii pulmonare. Ambele, frecvente in randul populatiei, presupun inflamatie cronica si o capacitate respiratorie redusa.
Restul afectiunilor apar dupa expunere constanta la poluare casnica. Vorbim de insecticide, produse de curatenie pe baza de clor sau banalele doodorante, folosite frecvent in spatii nearisite.
In aceeasi categorie, mai intra sursele de caldura:
Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: "Folosire de biomasa se numeste, adica arderea de lemn, carbune sau utizare de kerosen sunt factori care pot contribui la generarea precoce a bolii."
Bolile cronice ale plamanului se pot manifesta prin tuse. Frecvent insa simtiti ca va pierdeti aerul la cel mai mic efort. Este si motivul pentru care specialistii recomanda efectuarea unei spirometrii, anual. Chiar daca sunteti in perfecta stare de sanatate.
O eventuala radiografie pulmonara poate arata nomal. Iar o parte din capacitatea pulmonara se pierde oricum, anual.
Totusi, examenul e de luat in calcul. Dureaza trei minute si nu e invaziv.
Florin Mihaltan, medic primar pneumolog. "Se compara acesta evaluare la inaltimea si greuta si varsta cu parametrii pe care trebuie sa ii inregistreze. Daca acesti parametri nu sunt in limta de varsta sunt primele semnale de alarma ca e o afectiune cronica.”
Iar daca suferiti de infectii pulmonare repetate sau de astm, investigatia ar trebui inclusa pe lista celor uzuale.
Beatrice Mahler, medic primar pneumolog: "Inflamatia totdeauna intr-un loc se vindeca, intr-altul evolueaza si se face prin cicatrice, exact ca pe tegument, ori cicatrizarea defectuoasa a bronsiilor duce la modificari, la sechele."
Mai precis, leziuni fibroase care vor induce, la randul lor, infectii respiratorii repetate.
Sursa: stirileprotv.ro