ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-07-2016, ora 12:32

Politia de frontiera comuna a UE, aprobata de Parlamentul European

Articol de Cristian Amariei
Eurodeputatii au aprobat, miercuri, infiintarea unui nou organism european care sa protejeze frontierele externe ale UE si care sa poata trimite rapid pana la 1.500 de politisti de frontiera din diferite state membre intr-o tara care se confrunta cu un flux foarte mare de imigranti.

Infiintarea noului organism european a fost aprobata miercuri in plen la Strasbourg de catre Parlamentul European cu 483 de voturi pentru, 181 impotriva si 48 de abtineri.

Organismul se va numi Agentia Europeana pentru paza de frontiera si de coasta (EBCG) si va putea disloca echipe rapide de interventie, la cererea unui stat UE sau la solicitarea Consiliului European.

Aceasta „politie de frontiera comuna” va putea fi activata la cererea unui stat membru, caz in care un plan operational va fi pus la punct in maximum 5 zile, iar EBCG va oferi personalul si echipamentul necesar pentru aplicarea acestuia, informeaza Parlamentul European.

Daca un stat membru nu ia masurile propuse de EBCG sau daca presiunea migrantilor afecteaza functioneaza zonei Schengen, Comisia Europeana poate veni in fata Consiliului European cu o propunere de actiune, iar Consiliul decide daca este nevoie de trimiterea de trupe la granita respectiva. Planul respectiv trebuie insa agreat si de statul respectiv.

In cazul in care un stat membru se opune unei decizii a Consiliului de a disloca aceste trupe la granita sa, celelalte state UE pot introduce temporar controalele la propriile frontiere.

Noua legislatie europeana trebuie aprobata de Consiliul European si va intra in vigoare la toamna.

In decembrie 2015, in plina criza a refugiatilor, Comisia Europeana propunea infiintarea unei forte de politie de frontiera comune a UE, care sa aiba in jur de 1.500 de membri si care sa poata fi mobilizata rapid la frontierele externe ale UE, in cazul unei crize, asa cum este cea a imigrantilor si refugiatilor. Decizia mobilizarii acestor trupe la frontiera externa a UE, deci implicit la frontierele aflate in aceasta pozitie – precum Grecia, Italia, dar si Romania, Bulgaria sau Polonia – ar urma sa se faca printr-o decizie centralizata la nivel european.

Statele nationale ar putea sa rastoarne o astfel de decizie de mobilizare a acestor trupe, printr-o majoritate care sa se opuna prin vot.

Propunerea Comisiei Europene trebuia sa fie avizata de Parlamentul European, lucru care s-a intamplat astazi, si urmeaza sa fie votata in Consiliul European, de catre liderii fiecarui stat membru al UE.

Proiectul a avut sustinerea Frantei si Germaniei, cele mai puternice voci la nivel de decizie europeana, dar si a Italiei, afectata de valurile de migranti, insa trezeste suspiciuni in cazul Poloniei sau Greciei – tara care a refuzat mult timp sa solicite ajutor european pentru a gestiona fluxul de imigranti cu care se confrunta.

Pana in prezent, Romania, tara cu frontiera externa a UE, nu a exprimat un punct de vedere contrar. „Romania sustine implementarea tuturor masurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene si pentru garantarea securitatii interne, mentinandu-se, totodata, principiul libertatii de circulatie in interiorul Uniunii”, arata un comunicat de presa al Guvernului.

Astfel, prin acest proiect, in cazul unei crize la o frontiera externa a UE, asa cum se intampla cu fluxul masiv de refugiati si imigranti dinspre Orientul Mijlociu, la granita Greciei, UE ar putea interveni rapid pentru a tine sub control situatia, chiar daca tara respectiva unde se afla frontiera externa a UE s-ar opune sau nu ar considera necesara asistenta.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: politie, frontiera, ue
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii