ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
19-01-2014, ora 11:07

Politia Romana: Peste 70% din scoli nu au un sistem de paza; 11% nu au nici macar gard imprejmuitor

Articol de Cristian Amariei

Peste 70% din scolile din Romania nu sunt asigurate cu un sistem de paza, ceea ce poate duce la cresterea numarului de incidente in unitatile de invatamant, potrivit ultimelor date ale Politiei Romane pezentate intr-o conferinta de presa.

Mai mult, seful Directiei de Ordine Publica din IGPR, chestorul Dumitru Jianu, a spus ca 11% din scoli nu au nici macar un gard imprejmuitor, astfel de situatii intalnindu-se in mod special in mediul rural.

"Peste 90% din infractiunile sesizate (n.r — anul trecut) s-au comis in interiorul scolilor si doar 10% in afara acestora. Printre principalele cauze care au dus la savarsirea acestor fapte este si gradul redus de asigurare cu paza al unitatilor de invatamant. 78% dintre scolile din Romania nu sunt asigurate cu paza, in timp ce 11% nu au nici macar gard imprejmuitor", a declarat Dumitru Jianu.

Potrivit acestuia, de la inceputul anului scolar au fost sesizate aproximativ 800 de infractiuni, majoritatea de furt si loviri sau alte violente.

"De la inceputul anului scolar au fost sesizate 797 de infractiuni, cam aceeasi cifra ca si in perioada similara anului trecut, ceea ce inseamna o medie de 0,04% infractiuni pe unitatile de invatamant. S-a redus numarul autorilor de infractiuni cu 14% si al elevilor care sunt victime cu 9,3%. Majoritatea faptelor sunt furturi si altercatii intre elevi", a precizat Jianu.

Seful Directiei de Ordine Publica din cadrul IGPR a afirmat ca aproximativ 54% dintre fapte reprezinta furturile, restul fiind loviri sau alte violente.

Oficialul Politiei Romane a spus ca urmeaza ca, pe baza acestor date, sa fie informate si celelalte ministere responsabile pe acest segment, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale, pentru a lua masurile necesare, in special pentru a se gasi solutii referitoare la asigurarea pazei la unitatile de invatamant.

Pe de alta parte, potrivit datelor Politiei Romane, au scazut incidentele petrecute in afara scolilor si asta datorita dublarii numarului fortelor de ordine care actioneaza in zona unitatilor de invatamant.

"Numarul fortelor de ordine care participa la cresterea gradului de siguranta s-a dublat fata de anul trecut. Zilnic actioneaza la nivel national, in medie, peste 11.000 de forte de ordine — politisti, jandarmi, politie locala — dintre care peste 75% sunt politisti", a afirmat Dumitru Jianu.

Sursa: AGERPRES

Foto: newsbihor.ro

     
Tag-uri: politie, scoli, Romania
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii