STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
25-04-2016, ora 10:55
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Pleci in vacanta cu avionul? Tot ce trebuie sa stii legat de locul pe care vei sta
Articol de Cristian Amariei Pentru unii, a calatori cu avionul e un stres, pentru altii o placere. Si unii si altii ar trebui insa sa-si aleaga locul din avion in deplina cunostinta de cauza. Sau sa inteleaga ce presupune sa stai pe un anumit loc, care a fost alocat.
Cum vremea vacantelor se apropie si din ce in ce mai multi romani aleg sa faca mici escapade in Europa cand le permite timpul, Ziare.com s-a interesat si a aflat care sunt cele mai bune locuri din avion, de ce si daca se percep taxe pentru a fi ocupate.
Cele mai bune locuri din avion (care ofera cel mai mult spatiu) sunt cele din primele randuri, dar si cele situate langa iesirile de urgenta. Nu oricine poate sta insa pe aceste locuri. La Wizz Air, de exemplu, aceste locuri nu pot fi ocupate de cei care nu au implinit 18 ani, de femeile insarcinate sau cu bebelusi. Cei aflati pe aceste locuri nu pot fi supraponderali si nici persoane care necesita asistenta speciala.
In plus, nu multa lume stie ca pasagerii din primul rand si de langa iesirile de siguranta trebuie sa aiba cunostinte de baza de limba engleza. Acestia trebuie sa aiba o conditie fizica buna si sa fie capabili sa deschida iesirea de deasupra aripii in cazul unei situatii de urgenta, se arata pe site-ul Wizz Air. Daca pasagerii nu se considera capabili sa efectueze aceasta actiune, vor fi mutati pe alt loc.
La Wizz Air, in timpul rezervarii, locurile sunt alocate automat in mod gratuit si sunt afisate pe harta locurilor. Este insa posibila schimbarea locurilor prealocate prin plata unei taxe. Astfel, taxa pentru alocarea locului prin Wizzair.com este - per zbor, per pasager - de 4,00 lei - 138,00 de lei.
La Blue Air, pe site-ul oficial se arata: "Nu garantam ca va putem oferi un anumit loc in avion, iar dumneavoastra veti fi de acord sa acceptati orice loc va va fi oferit".
Totusi, exista posibilitatea de a rezerva oricare loc disponibil in avion odata cu rezervarea biletului, contra unei taxe de trei euro/loc/segment de zbor, cu exceptia locurilor Extra Leg Room, ce pot fi rezervate contra unei taxe de zece euro/loc/segment de zbor.
Pentru cursele din si inspre Nisa, taxa de rezervare a unui loc in avion este de cinci euro/loc/segment de zbor, cu exceptia locurilor Extra Leg Room, ce pot fi rezervate contra unei taxe de 20 de euro/loc/segment de zbor, se mai arata pe site-ul companiei.
Chiar si dupa plata unei taxe, nu e sigur ca vei sta pe acel loc. Pe site-ul Blue Air se stipuleaza: "Ne rezervam dreptul sa stabilim asezarea in avion chiar dupa imbarcare. Acest lucru ar putea fi necesar din motive operationale, de siguranta sau de securitatea zborului".
In cazul Tarom, se poate opta pentru un loc preferat atunci cand se face rezervarea, inclusiv online. Astfel, daca se bifeaza optiunea "Flight special requests", se poate selecta locul in avion (daca este disponibila harta avionului), tipul de mancare sau alte nevoi speciale.
Selectarea locului nu este posibila in cazul anumitor bilete emise la tarife speciale, al rezervarilor efecuate cu mai putin de 36 de ore inainte de ora planificata pentru decolare, precum si in cazul zborurilor operate de o alta companie aeriana in parteneriat cu Tarom. Locurile aflate in vecinatatea iesirilor de urgenta nu pot fi selectate.
Si Tarom isi rezerva dreptul de a modifica locul atribuit, chiar si dupa imbarcarea in aeronava, din motive operationale, de siguranta sau de securitate a zborului.
Sunt oameni care insa prefera locurile de la culoar ori pe cele de la geam. Aici lucrurile sunt clare: daca vrei sa ai libertate de miscare, sa mergi mai des la toaleta, alege locul de la culoar. La fel si daca esti claustrofob. Daca zborul e lung si planuiesti sa dormi nederanjat ori vrei sa privesti pe geam, alege-l pe cel de la fereastra.
In ceea ce priveste sansa de a supravietui unui accident aviatic, cea mai mare este pentru pasagerii de la mijlocul avionului, dupa cum arata studiile. Totusi, riscul ca asa ceva sa se intample e foarte mic (una din 8.000 de dati). Prin comparatie, e mai probabil sa ai un accident de masina (una din 112 dati), esti in pericol de moarte ca pieton in una din 700 de dati si in 1 din 900 daca mergi cu motocicleta, dupa cum arata un articol publicat de Time anul trecut.
Locurile din spate nu au cel mai bun renume, insa multi le prefera celor din fata, chiar daca zgomotul e putin mai mic. Unii afirma ca decolarea e perceputa ca fiind mai blanda.
Daca, in momentul rezervarii biletului, ti s-a alocat un loc si nu ai nici cea mai vaga idee unde s-ar putea situa, te ajuta site-ul SeatGuru.com, care iti prezinta pozitionarea mai multor tipuri de aeronave. Asa vei afla si daca vei sta langa toaleta, locul cel mai neplacut din avion. Cele mai multe companii care au zboruri in Europa folosesc aeronave de tipul Boeing 737, Airbus A319 sau A320.
Inainte de a te imbarca, mai ales daca e un zbor lung, n-ar fi rau sa te interesezi si ce mijloace de umplere a timpului ai la bord. Mai ales ca exista companii care monteaza televizoare individuale, altele care pun la dispozitie un singur TV sau altele care monteaza un TV pentru mai multe randuri de pasageri.
Sursa: ziare.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email