STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
27-08-2014, ora 15:14
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Plantele care combat balonarea
Articol de Madalina Irimia Obiceiurile alimentare nesanatoase (o hrana prea grasa, prea multa sau prea condimentata), stresul si lipsa de miscare se reflecta in incidenta tot mai crescuta a problemelor digestive, asociate cu o senzatie de balonare a abdomenului.
“Cauzele meteorismului (balonare) se asociaza digestiei lente sau unor afectiuni digestive printre care colita, enterocolita si constipatia", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie. Cateva remedii din plante va ajuta ca aceste suferinte sa nu devina cronice.
Un “cocteil” calmant
Pentru combaterea colitei si a digestiei lente se recomanda un amestec din radacini de gentiana, de ghimbir si de rozmarin. Se rasnesc cate patru lingurite din aceste plante. De patru ori pe zi se administreaza cate o lingurita de pulbere, sublingual. Dupa ce a fost tinuta sub limba timp de 15 minute, pulberea se inghite cu o cana de ceai din flori de salcam. Cura dureaza timp de doua luni.
Ceai impotriva inapetentei
Pentru lipsa poftei de mancare, care se manifesta la copiii ”mofturosi” sau la varstnici se recomanda un ceai care stimuleaza apetitul si ajuta in procesul de digerare a alimentelor. Ceaiul se prepara din 300 ml apa, trei linguri de tintaura, trei linguri de pelin, cate doua linguri de coaja de crusin si de menta. Amestecam plantele, apoi oparim doua linguri de amestec si le lasam sa se infuzeze timp de cinci minute. Strecuram ceaiul si bem o cana pe zi, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Cura dureaza patru saptamani.
Leacuri pentru colite si enterocolite
in caz de colite si enterocolite, foarte eficient este un leac preparat din busuioc, cimbru si sunatoare (in parti egale ). Preparam o infuzie dintr-o lingurita din acest amestec de plante si din 250 ml de apa clocotita, care se infuzeaza 10 minute. Ceaiul se indulceste cu putina miere poliflora. Se beau cate doua ceaiuri pe zi, la o ora dupa mesele principale.
Pentru tratarea enterocolitelor cronice este benefic si maceratul de tarate de grau. Se amesteca doua linguri de tarate de grau intr-un litru de ceai de sunatoare. Dupa 10 ore maceratul se strecoara prin tifon. Cantitatea se bea pe parcursul zilei, cu inghitituri mici.
Musetelul elimina gazele din stomac
Musetelul, o planta cu proprietati dezinfectante, antiinflamatoare si antibacteriene, este un leac de nadejde in terapia antibalonare. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta uscata si o cana de apa clocotita care se infuzeaza timp de zece minute. Se consuma cate o cana dupa fiecare masa principala.
Gazele din stomac si balonarile dispar cu ajutorul unei infuzii din seminte de marar (o lingura) care se fierb in 200 ml de apa, timp de 10 minute. Cand ceaiul s-a racit se iau cate doua lingurite din patru in patru ore. Tratamentul trebuie urmat timp de cinci-sase zile.
O infuzie calmanta pentru stomacul iritat se prepara din urmatoarele ingrediente: 250 ml de apa, trei lingurite de pelin, doua lingurite de ghintura, doua lingurite de coaja de portocale amare si o jumatate de lingurita de scortisoara. Punem apa la fiert si adaugam doua linguri de amestec de plante. Se infuzeaza 10 minute si se bea neindulcit, cu inghitituri mici.
Decoctul de aloe, bun pentru constipatie
Contra constipatiei este eficient decoctul de aloe. Se pune o lingurita de aloe uscata in 250 ml apa si se fierbe timp de cinci minute. Dupa ce se strecoara se adauga o lingura de miere. Zilnic se iau cate trei linguri, inaintea meselor principale.
Sursa: clicksanatate.ro
Foto: caplimpede.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email